Nu mai puțin de 31 de ceferiști care beau la serviciu au fost prinși de polițiști, în flagrant delict, în primele nouă luni ale anului în curs.
În perioada ianuarie – septembrie 2024, polițiștii de la Transporturi au acționat pentru prevenirea producerii de evenimente/accidente feroviare, prin identificarea principalelor zone de risc și eliminarea vulnerabilităților constatate.
În urma activităților preventiv-reactive desfășurate de către structurile de poliție Transporturi, în primele nouă luni ale anului 2024, infracțiunile contra patrimoniului au înregistrat o scădere cu aproximativ 6,60% comparativ cu perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat dat publicității de Poliția Română.
Oamenii legii susțin că prezența lor în stațiile de cale ferată, în trenurile de călători, în porturi și aeroporturi a determinat o scădere a furturilor de la infrastructura feroviară (-18,25%), furturile din vagoane au scăzut cu 10,45%, iar furturile de bagaje au scăzut cu 14,17%. În perioada analizată, acțiunile specifice desfășurate de către structurile de poliție Transporturi au contribuit la scăderea infracțiunilor de tâlhărie, și menținerea la valori apropiate față de perioada similară a anului precedent a infracțiunilor contra vieții și a infracțiunilor contra integrității corporale.
Controale la trecerile la nivel
Polițiștii de la Transporturi au acționat în zona trecerilor la nivel cu calea ferată, pentru prevenirea accidentelor și au verificat 3.076 de vehicule, au aplicat 1.355 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 447.772 de lei, dintre care 1.157 de sancțiuni la regimul rutier, respectiv 155 de sancțiuni pentru abateri la trecerile la nivel cu calea ferată. Totodată, au fost constatate cinci infracțiuni, două la regimul rutier și trei de altă natură, fiind reținute 75 de permise de conducere, retrase 57 de certificate de înmatriculare și 20 de seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare.
În cadrul activităților pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători, au fost depistate zece persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni, fiind constatate opt infracțiuni (două de natură judiciară, una de natură economică și cinci de altă natură) și aplicate 1.116 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 259.610 lei.
31 de ceferiști care beau la serviciu, prinși cu sticla la gură
Polițiștii mai informează că în primele nouă luni ale anului au fost verificați cu aparatul etilotest 2.470 de angajați cu atribuții privind siguranța circulației feroviare, dintre care 400 de mecanici de locomotivă.
”De asemenea, au fost constatate 31 de infracțiuni, fiind cercetate 31 de persoane depistate în flagrant delict, 30 dintre acestea fiind conduse la unitățile medicale, în vederea prelevării probelor biologice de sânge”, se arată în comunicat.
Controale la trenurile de marfă și la centrele Remat
Pentru eliminarea riscurilor privind sustragerile din vagoanele de mărfuri, precum şi de componente de la materialul rulant, poliţiştii de la Transporturi, sprijiniți de angajaţi feroviari, au verificat 724 de trenuri de marfă în staţiile de cale ferată, 65 de trenuri de marfă fiind verificate în parcurs (în linie curentă) şi 257 în triaje, în cadrul celor trei acțiuni organizate.
Au fost verificate 2.148 de unități de material rulant în depouri, revizii, parcuri reci, precum şi în linie curentă şi au fost făcute controale la 77 de magazii de piese de schimb.
Totodată, au fost verificate 486 de unităţi care au ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase, ocazie cu care, de la o astfel de societate, au fost recuperate 721 de kilograme de materiale și în opt cazuri au fost depistate componente de la materialul rulant.
În cadrul aceleiași acţiuni, au fost făcute 322 de controale la firmele de pază care asigură securitatea în sistemul transporturilor feroviare, fiind constatate 15 infracțiuni, aplicate 1.065 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 306.827 de lei.
Pe linia combaterii operațiunilor ilegale cu deșeuri, în perioada analizată, au fost efectuate 30 de acțiuni, iar polițiștii au făcut 186 de controale la 195 de obiective/locuri. Astfel, polițiștii au întocmit 12 dosare penale, au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 438.000 de lei și au confiscat 7.132 de kilograme de deșeuri feroase și neferoase.
De asemenea, au pus în executare șapte mandate de percheziție domiciliară și au indisponibilizat 292.478 de kilograme de deșeuri feroase și neferoase.
Simularea unui accident feroviar
În altă ordine de idei, Direcția Poliție Transporturi a organizat un exercițiu cu forțe în teren de tip LIVEX – „RAIL INVEST 2024”, la Cluj-Napoca, în perioada 25-26 septembrie 2024, în cadrul întâlnirii semestriale a Grupului de lucru ,,Investigarea polițienească a accidentelor și incidentelor feroviare” organizată de RAILPOL.
Obiectivul general a fost antrenarea structurilor cu atribuții în domeniul feroviar centrale și teritoriale și dezvoltarea capabilităților de acțiune în comun a forțelor de aplicare a legii și de intervenție pentru gestionarea unui presupus accident feroviar, necesitând coordonarea eforturilor structurilor M.A.I. și M.T. prin acțiuni comune pentru gestionarea situației create. De la nivelul Direcției Poliție Transporturi, au fost organizate, la nivel național, trei acțiuni care s-au desfășurat simultan și la nivel european, sub egida RAILPOL.
De asemenea, au fost făcute demersurile necesare, în vederea participării a patru polițiști din cadrul structurilor teritoriale de poliție Transporturi, la misiunea de menținere a măsurilor de ordine în gări și pe timpul tranzitării cu trenul, a grupurilor de suporteri români, pe teritoriul Republicii Federale Germane, în contextul desfășurării Campionatului European de Fotbal EURO 2024.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail