Site logo
4 mai 2023

Comisia Europeană a lansat miercuri o cerere de propuneri în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility) care pune la dispoziție 790 de milioane de euro pentru proiecte care răspund nevoilor civile și militare. Mobilitatea militară este în atenția CE.

Prin intermediul acestei cereri, UE accelerează investițiile în mobilitatea militară și sprijină proiectele de infrastructură care facilitează transportul trupelor și echipamentelor pe principalele sale axe de transport, potrivit Euractiv.ro.
„Punem la dispoziție 790 de milioane de euro pentru proiecte care vor promova utilizarea mixtă a sistemului nostru de transport. Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că trebuie să continuăm să îmbunătățim capacitatea infrastructurilor de transport, cum ar fi drumurile, podurile și căile ferate, pentru a permite forțelor armate și echipamentelor lor să se deplaseze cu ușurință în UE”, a declarat comisara pentru transport, Adina Vălean.
Această cerere de oferte răspunde, de asemenea, măsurilor propuse de Planul de acțiune privind mobilitatea militară 2.0. Acest plan urmărește să faciliteze mișcările forțelor armate în Europa pentru a răspunde rapid și mai bine crizelor care apar la frontierele externe ale UE și dincolo de acestea.

Mobilitatea militară, în atenția CE

Comisia Europeană a propus la finele lui 2022 un plan de ameliorare a mobilității militare la nivelul Uniunii Europene, plan ce include și măsuri în domeniul transporturilor și infrastructurii feroviare.

„Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea urgentă de a spori substanțial mobilitatea militară a forțelor armate în interiorul și în afara Uniunii”, argumentează Comisia Europeană necesitatea planului, în introducerea documentului.

Planul de acțiune privind mobilitatea militară 2.0 răspunde acestui deziderat, consideră autorii documentului dat publicității joi la Bruxelles.

În prezent, sistemele de transport din interiorul Europei sunt caracterizate de limitări, cum ar fi sistemele feroviare diferite dintre Ucraina și statele membre ale UE, precum și în cadrul Uniunii Europene. Aceste limitări au împiedicat soluții optime de mobilitate.

De asemenea, a devenit evidentă dependența puternică de soluțiile contractate de transport civil. Pentru a asigura coerența acestor acțiuni este necesară o abordare strategică. Abordarea strategică a acestui Plan de acțiune este centrată pe necesitatea dezvoltării unei rețele de mobilitate militară bine conectată, constând din coridoare de transport multimodale, inclusiv drumuri, căi ferate, rute aeriene și căi navigabile interioare cu infrastructură de transport cu dublă utilizare capabilă de deservirea transporturilor militare.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share