Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a stabilit din ce cauze s-a produs deraierea de la Borăscu din toamna anului trecut, când opt vagoane ale unui tren operat de CFR Marfă au ieșit de pe șine și s-au răsturnat. Pe scurt, investigatorii au concluzionat că de vină a fost starea proastă a liniei și personalul mult subdiminensionat al administratorului infrastructurii.
Club Feroviar a relatat pe 5 noiembrie 2023 că un tren operat de CFR Marfă a deraiat între stațiile Drăgătești și Borăscu. Între timp, a fost finalizat Raportul de investigare a accidentului feroviar și suntem în măsură să vă prezentăm concluziile acestuia.
Garnitura avea în compunere 39 de vagoane Fals
Să vedem mai întâi filmul evenimentelor. La data de 2 noiembrie 2023, trenul de marfă nr.65005, format din 39 de vagoane Fals în stare goală a fost programat pentru circulație pe ruta Turceni-Drăgotești.
Garnitura a ieșit de pe estacada Complexului Energetic Oltenia, în stația CFR Turceni, la linia nr. 10, la ora 07.30, când s-a făcut revizia tehnică la compunere și proba completă a frânelor de la instalația fixă de aer. La ora 9:30, s-a introdus locomotiva de remorcare și s-a făcut proba de continuitate până la ora 10:00. La ora 10:30, trenul a fost expediat către stația CFR Drăgotești. Aici s-a schimbat locomotiva de remorcare a trenului (din tracțiune electrică în tracțiune diesel) și a fost expediat la punctul de încărcare cărbune Exploatarea Minieră Jilț. După încărcare, la data de 4 noiembrie 2023, la ora 10:05, garnitura a fost expediată, pe cale de manevră (convoi de manevră nr.CM 10), la hm Drăgotești, unde a sosit la ora 22:50 și a format trenul nr. 65004.
Deraierea de la Borăscu: primele opt vagoane au ieșit de pe șine
A doua zi, la ora 01:40, după efectuarea probei complete a frânelor de către șeful de tren și mecanicul ajutor, trenul de marfă nr. 65004, remorcat cu locomotiva ED 043, a fost expediat din hm Drăgotești către stația CFR Turceni.
În timpul circulației trenului, la ora 02:17, în apropiere de hm Borăscu, la km 28+480, (zona podului metalic de la km 28+465) s-a produs deraierea primelor opt vagoane din compunerea trenului. Vagoanele al cincilea, al șaselea și al șaptelea erau deraiate pe pod între km 28+475-28+430, în deraiere producând ruperea completă a traverselor din lemn. Trenul a circulat în stare deraiată o distanță de aproximativ 120 m, după care s-a oprit ca urmare a întreruperii conductei generale de aer.
Pagube însemnate la materialul rulant și la infrastructură
Ca pagube materiale, comisia de investigare a constatat că: la șase dintre vagoanele deraiate (situate de la primul vagon la al cincilea în compunerea trenului și al șaptelea vagon în compunerea trenului) s-au produs avarii grave la cutii, aparatele de rulare, instalațiile de frână, boghiuri, șasiuri, instalații de basculare; la două dintre vagoanele deraiate (al șaselea și al optulea în compunerea trenului) s-au produs avarii ușoare (lovituri pe suprafețele de rulare ale roților deraiate, două talere ale aparatelor de ciocnire deformate, un aparat de tracțiune deformat, două traverse frontale ușor deformate.
De asemenea, în urma producerii acestui accident feroviar, suprastructura căii a fost afectată pe o distanță de circa 120 m iar pe podul metalic de la km 28+465, toate traversele speciale pentru pod au fost deteriorate, contrașinele interioare la pod torsionate și deformate, s-a produs avarierea lonjeronilor la capetele podului și deformarea barelor contravântuirii lonjeronilor.
În urma producerii accidentului a fost închisă circulația feroviară între hm Drăgotești și hm Borăscu, care a fost reluată abia pe 9 noiembrie, cu viteza restricționată la 10 km/oră între km 28+350 și km 28+500.
Stare deplorabilă a infrastructurii
Ajunși la locul accidentului, pesemne că investigatorii feroviari și-au pus mâinile-n cap, având în vedere starea jalnică a căii ferate pe care au constatat-o. De altfel, asta a fost și cauza principală a deraierii. Având în vedere constatările și măsurătorile efectuate la suprastructura căii după producerea accidentului feroviar, menționate în prezentul raport, se poate afirma că starea tehnică a suprastructurii căii a condus la producerea deraierii”, se arată în document.
Concret, în zona producerii deraierii au fost constatate în cale mai multe traverse din beton precomprimat tip T13 și traverse normale de lemn necorespunzătoare consecutive (putrede) care nu asigurau prinderea șinelor și menținerea ecartamentului în limitele toleranțelor admise. Astfel, dintr-un grup de 15 traverse consecutive analizate, au fost constatate șapte traverse necorespunzătoare (un procent de 46,70 %).
Neregulile nu se opresc aici. În Raportul AGIFER se mai menționează alcătuirea neconformă a joantelor aferente întreruperilor neconstructive de la km 28+480 de pe ambele fire, prinderea orizontală nu era completă, eclisarea capetelor de șină fiind asigurată doar prin intermediul a două buloane orizontale, ambele amplasate la capătul spre pod al tronsonului. ”Neasigurarea prinderii orizontale cu nici un bulon la capetele de șină spre Drăgotești aferente joantelor a condus la faptul ca rezistența pe care o opune prinderea orizontală (rezistența din eclisaj) la deplasarea în lung a capetelor de șină să fie nulă”, se precizează în document. Și la ecartament au fost constatate deficiențe, mai exact depășirea toleranțelor maxime admise cu până la 10 mm.
Aceștia au fost factorii cauzali. A mai existat însă și un factor contributiv, și anume lipsa contrașinelor la interiorul căii pe porțiunea de terasament de la capetele podului metalic de la km 28+465.
Din 1975 nu s-a făcut nicio reparație capitală
Trebuie menționat faptul că pe linia curentă 144 Turceni-Drăgotești nu s-au făcut lucrări de reparație capitală din anul 1975, adică de la data punerii în funcțiune a liniei.
”Întrucât, din constatările efectuate asupra stării liniei, a rezultat existența unor neconformități ale geometriei căii se poate concluziona faptul că lucrările de mentenanță și reparații efectuate nu au putut asigura o stare tehnică corespunzătoare a suprastructurii căii în zona producerii accidentului”, se menționează în Raport.
Deficit de 52 de lucrători din totalul necesar de 56
Dar cum să faci mentenanță corespunzătoare dacă nu ai cu cine? Districtul de linii nr. 6 Turceni, pe raza căruia s-a produs accidentul feroviar, este în subordinea Secției L4 Drobeta Turnu Severin. Districtul de linii are în întreținere: 62,382 km convenționali, din care 38,900 km linie curentă, 11,242 km linii din stații și 12,240 km convenționali pentru aparatele de cale.
La data producerii accidentului feroviar, mentenanța liniilor și aparatelor de cale de pe raza de activitate a acestui district era asigurată de un șef de district linii, un picher, cinci revizori de cale, doi meseriași de întreținere cale și doi muncitori necalificați. Asta în condițiile în care numărul meseriașilor de cale normați în anul 2023 pentru districtul nr. 6 Turceni era de 56 de persoane. ”Comisia de investigare a reținut că la funcția meseriași întreținere cale există un deficit de 52 de lucrători din totalul necesar de 56 de lucrători. Se poate concluziona astfel că lipsa corelării necesarului de personal cu necesarul de lucrări rezultate în urma recensămintelor efectuate la districtul de linii are implicații directe în activitatea de mentenanță, favorizând manifestarea pericolului de deraiere a trenurilor”, se concluzionează în raportul privind deraierea de la Borăscu.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail