Slide


PARTENERI:

Atenție cum semnați actele adiționale! Aplicarea Statutulul la CFR Călători, contestată

By

Aplicarea Statutului la CFR Călători, prin aplatizarea grilei de salarizare, va fi contestată în Justiție de către sindicate. Până atunci, salariații trebuie să fie foarte atenți cum semnează actele adiționale la Contractul Colectiv de Muncă, deoarece își pot pierde inclusiv dreptul de a protesta.

Angajații de la SNTFC CFR Călători, dar și cei de la CNCF CFR SA trebuie să fie foarte atenți cum semnează actele adiționale pe care administrația le pregătește pentru a simula, practic, aplicarea Legii 195/2020 privind Statutul personalului feroviar. Mai exact, ei trebui să semneze aceste documente, dar să scrie pe ele mențiunea ”nu sunt de acord”.

”Salariații care vor semna actele adiționale fără a menționa pe ele riscă, în eventualitatea unei acțiuni judecătorești pentru contestarea acestui salariu de 4.500 de lei și solicitarea plății diferenței salariale să nu beneficieze de o sentință favorabilă. Asta deoarece toți cei care nu au făcut această mențiune înseamnă că au fost de acord cu modificarea salariului așa cum a stabilit administrația. Conform art. 41 din Codul muncii, contractul individual de muncă poate fi modificat numai cu acordul părților, dovedit prin semnarea actului adițional”, a declarat pentru Club Feroviar liderul Sindicatului Feroviar Vagoane Speciale, Mihai Cantea.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Sindicaliștii vor să conteste în Justiție. Dacă semnezi, rămâi cu salariul fixat de administrație

Aplicarea Statutului la CFR Călători conductor de vagon de dormit ceferist sancționat discreționar
Liderul Sindicatului Feroviar Vagoane Speciale, Mihai Cantea

Sindicatul menționat, afiliat la Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), condusă de Rodrigo Gabriel Maxim, a notificat miercuri membrii de sindicat că urmează să întreprindă acțiunea în instanță de contestare a acestei creșteri salariale și solicitarea plății diferenței salariale, dar cu condiția să se facă mențiunea pe actul adițional că .

”Cine semnează actul adițional rămâne cu acel salariu și nu mai are dreptul la modificarea lui. Mai mult, cei care vor încerca sa protesteze (prin oprirea lucrului, prin neefectuarea orelor suplimentare sau alte modalități) nu mai o pot face în mod justificat, fiindcă au fost de acord cu acest salariu stabilit de administrație și există riscul ca protestul să se întoarcă împotriva lor”, a mai spus Mihai Cantea, care este de profesie jurist.

Anexa 1 la CCM nu poate fi modificată decât prin negociere cu sindicatele

El a precizat că Anexa 1 la Contractul Colectiv de Muncă de la SNTFC CFR Călători nu poate fi modificată decât în urma unor negocieri cu sindicatele reprezentative sau cu reprezentanții salariaților.

De asemenea, potrivit lui Cantea, cei care pun pe actul adițional mențiunea ”nu sunt de acord” nu trebuie să se teamă că nu-și vor mai primi salariile. Ei vor fi retribuiți în continuare în conformitate cu salariul de bază de 4.500 sau 6.600 de lei, după caz.

La Depoul București Călători și la Revizia de Vagoane Grivița a început deja distribuirea către salariați a actelor adiționale pe care aceștia trebuie să le semneze.

Aplicarea Statutulul la CFR Călători și CFR SA, în manieră socialistă

După cum a scris Club Feroviar la finele săptămânii trecute, conducerile companiilor de cale ferată au dat dispoziții departamentelor de resurse umane privind aplicarea prevederilor Legii 195/2020 începere de la 1 iulie, însă într-o maneieră socialistă de-a dreptul. Aplicarea prevederilor, așa cum a înțeles conducerea companiilor feroviare, a dat naștere la nemulțumiri între angajați.

Cei care au salarii mici vor avea ceva mai mult, ajungând să aibă cât cei care au mai mult, în prezent, ceea ce duce la o uniformizare a veniturilor salariale între personalul cu funcții de execuție la companiile de căi ferate CFR SA și CFR Călători.

Astfel au înțeles Ion Simu-Alexandru, respectiv Traian Preoteasa să aplice prevederile Legii privind  Statutul Personalului Feroviar la data de 1 iulie. Aplicarea prevederilor ar fi trebuit însă să ducă la majorarea salariilor brute la cel puțin 4.500 lei, concomitent cu o creștere și pentru cei care până acum câștigau această sumă sau mai mult. Invocând absența bugetelor aprobate, conducerile companiilor de cale ferată au pus în practică doar prima parte, lăsând personalul mai bine plătit la nivelurile salariale din prezent.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share