Slide Slide Slide


PARTENERI:

În zilele de 27 și 28 septembrie 2022, Carieră Feroviară în România – CFiR și Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB, în parteneriat media cu Agerpres și Club Feroviar, au organizat evenimentul ”Bazele Carierei Inginerului CFDP-ist”, eveniment despre care Corina Gudei, Marketing Manager la TPF Inginerie, a spus că ”este modul cel mai potrivit în care ar trebui să înceapă un ciclu universitar”.

Evenimentul, prin care ne-am propus să realizăm o introducere a studenților de anul I în tainele meseriei de inginer CFDP-ist, a avut obiectivul de a crește retenția studenților în facultate și gradul de absolvire a acestora prin prezentări susținute de reprezentanții facultății și cei ai mediului de afaceri despre:

 • exemple de proiecte concepute și realizate de această categorie de ingineri;
 • punctele de atracție și de motivare din timpul facultății – burse, stagii de practică, vizite tehnice, posibilități de intern-ship/angajare;
 • posibilități și direcții de dezvoltare a unei cariere după absolvirea facultății;
 • exemple concrete din activitatea curentă a firmelor prezente la eveniment a activității inginerilor CFDP-iști.

PARTICIPANȚI

Primul contact cu meseria de inginer are loc cu ocazia evenimentului ”Bazele Carierei Inginerului CFDP-ist”

Practic, în cadrul acestui eveniment tinerii studenți vor lua contact pentru prima dată cu toate posibilitățile pe care un absolvent al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri le are de a urma o carieră ca inginer constructor în activităţi de proiectare, cercetare, execuţie şi/sau consultanţă a infrastructurii de transporturi (drumuri, poduri şi căi ferate).

Vor afla astfel, așa cum spunea domnul conf. univ. dr. ing. Adrian Burlacu, decan al facultății, într-un webinar susținut în luna mai, că, încă înainte de absolvire, cea mai mare parte a absolvenţilor F.C.F.D.P. încheie contracte de colaborare cu firmele de proiectare, execuţie şi consultanţă din domeniu. După terminarea studiilor, absolvenţii devin angajaţi ai acestor firme; de regulă, numărul absolvenţilor este insuficient pentru a acoperi cererea pieţii locurilor de muncă din domeniu.

Evenimentul, care se va desfășura pe durata a două zile, 27 și 28 septembrie, le va da posibilitatea tinerilor studenți de a cunoaște câteva companii importante din domeniul infrastructurii feroviare și rutiere prin prezentările de proiecte și tehnologie pe care acestea le vor susține și prin vizitele tehnice care vor fi întreprinse cu această ocazie pe unele dintre șantierele importante.

Și-au anunțat prezența la acest eveniment companii precum:

 • ISPCF – Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate este prima companie românească de proiectare și consultanță din domeniul feroviar. De-a lungul timpului a participat la elaborarea studiilor şi planurilor legate de dezvoltarea transportului feroviar în România, iar astăzi compania este implicată în unele dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare a acestui sistem, în vederea realizării traficului de viteză sporită.
 • DB Cargo Romania este un operator feroviar ce asigură servicii de calitate premium, de încredere pentru clienți, viabil economic, sigur pentru angajați și atent cu mediul, printr-o flotă de locomotive și vagoane impresionantă ca număr și performanță, precum și personal motivat și calificat, dispus pe întreaga rețea feroviară din România.
 • DB Engineering&Consulting furnizează soluții tehnice, de infrastructură, mobilitate și transport complexe. Cu ajutorul conceptelor durabile, datorate experienței acumulate în proiecte realizate timp de multe decenii, compania asigură viitorul succes al regiunilor economice, contribuie la protecția mediului, dar și la profilul viitorului la nivel global.
 • voestalpine Railway Systems România, parte a unui grup cu tehnologie la standarde înalte, are o experiență de 49 de ani, timp în care și-a consolidat poziția pe piața românească, fiind singura companie furnizoare de schimbătoare și elemente de infrastructură pentru căile ferate, metrou, tramvai și companii cu linii industriale proprii.
 • FCC Construccion, zona de construcții a Grupului FCC, acoperă toate domeniile de inginerie și construcții și reprezintă un punct de referință în executarea lucrărilor civile (drumuri, căi ferate, aeroporturi, lucrări hidraulice și maritime, tuneluri, poduri, metrou, stații de tratare a stațiilor) clădire (rezidențială și nerezidențială: spitale, stadioane de fotbal, muzee, birouri).
 • TBL Grup este o companie cu o activitate în permanenţă dezvoltare, prezentă pe piaţa serviciilor de consultanţă profesională în următoarele domenii: Topografie şi cadastru general; Servicii şi studii de mediu; Arheologie preventive şi studii istorice; Proiectare urbanistică; Servicii de consultanţă în inginerie şi dezvoltarea proiectelor; Construcții; Servicii land management.
 • TPF Inginerie,  membră a grupului TPF cu sediul la Bruxelles, este o companie dinamică de consultanță și inginerie integrată, capabilă să propună cele mai bune soluții pentru investitorii publici și privați din Romania, oferind servicii de: studii de fezabilitate; monitorizare factori de mediu; master plan și aplicații de finanțare; proiecte tehnice și detalii de execuție; documentații de atribuire pentru servicii, furnizare și lucrări; asistență tehnică pentru managementul proiectului și supervizarea lucrărilor de execuție

ORGANIZATORI

PARTENERI MEDIA

Programul evenimentului

27

Septembrie

Înregistrarea participanților și welcome coffee

Panel 1

 • Conf.dr.ing. Adrian Burlacu, Decan al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB va explica studenților ce înseamnă să fii student al facultății și care sunt satisfațiile oferite de profesia de inginer CFDP-ist
 • Prezentări de companii, posibilități de carieră pentru absolvenții CFDP, precum și oportunități pentru studenți – internship-uri, burse, locuri de muncă, toate acestea de la reprezentații companiilor care participă la eveniment:
  • Iulian Cîmpeanu, Project Manager –  ISPCF – Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate, 
  • Bărbulescu Costin-Alexandru, Quality & OpEx Manager, și Vlad Carmen-Mihaela, HR & Legal Manager  – voestalpine Railway Systems Romania
  • Magdalena Vrăjitoru, Professional Development and Change Support Coordinator – DB Cargo Romania
  • Simona Corina Gudei, Marketing Manager – TPF Inginerie
  • FCC Construccion
  • Tiberiu Buzescu, DB Engineering & Consulting
  • Bogdan Petrescu, Director – TBL Grup
 • Prezentări de tehnologie
  • Proiectare căi ferate – Albu Laurențiu, Engineering Manager,  voestalpine Railway Systems Romania
  • Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru modernizarea liniei de cale ferată Apahida – Suceava, Subsecțiunea 2: Ilva Mică – Pojorâta – Valentin Albu, Project Manager, TPF Inginerie
  • Proiect Rail Baltica – Cătalin Onu, Director Tehnic, DB Engineering&Consulting
  • proiectare drumuri
  • proiectare poduri

9:00
-
11:30

Panel 1

Discuții între reprezentanții companiilor/angajatorilor și cei ai UTCB – CFDP

3

Sep

Pauză de cafea

Panel 2

 • Interacțiune companii – studenți pentru întrebări suplimentare despre meseria de inginer CFDP-ist
 • Înmânarea fiecărui student a ”Trusei Inginerului CFDP-ist” compusă din rucsac, vestă, caiet/agendă, pix și creion mecanic, trusă realizată cu sprijinul companiilor: DB Cargo Romania, ISPCF, FCC Construccion, TPF Inginerie și DB Engineering&Consulting

12:00
-
14:30

28

Septembrie

Vizită tehnică pe șantierul de la pasajul Doamna Ghica, antreprenor/constructor Trustul de Clădiri Metropolitane

PARTENERI CFIR

CU SUSȚINEREA

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.