Site logo
5 ianuarie 2024

Sindicatul socialist al căilor ferate (CGSP Cheminots/ACOD) a anunțat o grevă de 72 de ore, care va începe luni, 29 ianuarie, la ora 22:00 și se va încheia joi, 1 februarie, la ora 22:00. Deocamdată, sindicatele de alte culori politice, respectiv creștinii sau liberalii nu se alătură protestului. Belgia, prima lună a anului, prima grevă a feroviarilor.

Sindicaliștii protestează împotriva „deciziilor unilaterale” ale diferitelor companii feroviare și solicită HR-Rail să ia „toate inițiativele pentru a reactiva negocierile de muncă respectuoase (față de angajați – n.red.) în cadrul căilor ferate belgiene”, potrivit brusseltimes.

Greva se va desfășura în funcție de decizia SNCB de a da sau nu două asigurări esențiale personalului feroviar. Până în prezent, celelalte sindicate principale (liberali și creștini) nu s-au alăturat apelului.

Belgia, prima lună a anului, prima grevă a feroviarilor

Cea mai recentă acțiune ar fi a treia grevă într-un timp scurt în căile ferate belgiene, după grevele de 48 de ore din noiembrie și decembrie. Prima dată, liberalii de la VSOA Spoor și creștinii de la ACV Transcom au sprijinit, de asemenea, acțiunea – dar a doua oară, sindicatul creștin a renunțat. Deocamdată, sindicaliștii creștini nu susțin nici cea mai recentă grevă de 72 de ore. Potrivit președintelui Koen De Mey, sindicatul creștin nu a fost implicat. „Aceasta este o decizie luată doar de ACOD Spoor”, a declarat el pentru agenția de presă Belga.

Cu toate acestea, participarea celui de-al treilea sindicat principal, SLFP Cheminots, afiliat liberalilor, rămâne neconfirmată.

Sindicatul socialist dă vina pe conducere pentru deteriorarea relațiilor, spunând că acestea au devenit „limitate la un schimb de informații despre deciziile deja luate de conducere”.

Personalul și pasagerii suferă

CGSP Cheminots și-a exprimat îngrijorarea cu privire la bunăstarea personalului, la ocuparea forței de muncă, la recrutarea statutară și la calitatea serviciilor oferite pasagerilor. În decembrie, punctualitatea trenurilor în Belgia a fost la „un nivel minim record”.

Sindicatele susțin că managementul continuă să „închidă ochii” la preocupările personalului. Aceștia se opun în mod fundamental faptului că „toate inițiativele au ca unic scop îmbunătățirea productivității și reducerea numărului de personal”. Aceasta în detrimentul forței de muncă care „face diferența reală pentru pasageri zi și noapte”.

Sindicatele doresc o înghețare a noilor măsuri de productivitate și a reorganizărilor structurale în curs de desfășurare „în detrimentul lucrătorilor feroviari și al pasagerilor”.

Sindicatele cer, de asemenea, asigurări mai mari pentru îmbunătățirea recrutării proactive și urgente pentru a se alinia la furnizarea de servicii realizabile și de calitate pentru pasageri. Președintele sindicatului socialist Pierre Lejeune a recunoscut că aceste cereri comune sunt o condiție prealabilă pentru suspendarea preavizului de grevă depus astăzi.

reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems

Președintele Pierre Lejeune subliniază că ACOD Spoor rămâne deschis la discuții cu managementul companiei feroviare SNCB. Deocamdată nu sunt prevăzute consultări concrete, dar, potrivit secretarului general Günther Blauwens, conducerea are „suficient timp pentru a da un semnal” și a evita greva.

Citește DOCUMENT. Preoteasa cere anulări de trenuri în 2024 și zero ore suplimentare la mecanici

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share