Site logo
Benedek Zacharie: Proiectele de transport multimodal, cvasiinexistente în România
19 mai 2021

Proiectele de transport multimodal lipsesc aproape cu desăvârșire în România. Atenționarea a venit miercuri, la Conferința de Material Rulant organizată de Club Feroviar, din partea lui Benedek Zacharie, deputat UDMR, secretarul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților.

transport multimodal

”Trecând peste definițiile ciuntite și forțate, datele pe care se bazează Masterplanul arată că unul dintre aspectele definitorii ale transportului multimodal, cel feroviar, suferă mult în România. Transportul de marfă în containere este mult redus în România față de alte state europene – în procent de sub 5% versus Austria 19% sau Italia 45%”, a declarat deputatul.

El a menționat faptul că durata transportului a determinat reducerea drastică a utilizării căii ferate, iar acolo unde viteza medie a trenurilor în oferta de servicii apare ca 50 km/oră, iar cea realizată este de 16,8 km/oră, este clar că nu orice se pretează la transportul pe calea ferată din România. Parlamentarul remarcă faptul că cel mai recent postat raport pe site-ul Ministerului pe această temă datează din 2019. Mai mult, din cele șapte obiective specifice doar două corespund cu titlul axei, restul fiind siguranță, securitate, calitate, construcție de drumuri, și multe studii de fezabilitate, inclusiv reactualizarea celui privind modernizarea liniei de cale ferată Bucuresti Nord – Aeroport Internațional Henri Coandă București.

Nu se concretizează proiectele de transport multimodal din Master Plan

”Din Lista contractelor semnate în cadrul POIM – actualizare la 28 februarie 2021 – un proiect care cât de cât ar aduce cu multimodalitatea este la Galați, investiții în infrastructura portuară, în trei etape, în valoare totală de cca 280 mil. lei. În schimb, am găsit pe AP 1 (OS 1.3 Creşterea gradului de utilizare a căilor navigabile și a porturilor situate pe reţeaua TEN-T centrală) un proiect interesant, în portul Constanța se va asigura racordul cu calea ferată – 20 milioane de lei.

Și cum inflația de sume din Raportul MIPE sună bine, relecturarea listei proiectelor în derulare este utilă deoarece parcă ar veni din două lumi paralele. Proiecte relevante pentru transportul multimodal, așa cum reclamă numele axei prioritare 2 nu sunt de găsit, nici măcar la nivelul formulării obiectivelor specifice”, constată Benedek Zacharie.

El continuă, arătând că nu sunt de găsit nici proiecte nominalizate în Master Planul General de Transport – terminale multimodale de reabilitat sau de construit (București, Iași, Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Turda, Suceava, Bacău) și nici integrarea modală a porturilor dunărene cu transportul feroviar.

”Se pune întrebarea: ne dorim transport multimodal în România? Faptul că spațiul unic al transportului în Uniunea Europeană este încă un ideal, iar prin Pactul verde se încearcă atingerea acestui ideal nu justifică întârzierea cu care România se racordează la rețelele europene de transport. De asemenea nu justifică incoerența dintre strategii (acolo unde există) și planuri de investiții cu proiectele concrete finanțate. Întârzierea în adaptarea la viziunea Uniunii Europene nu ne ajută în depășirea poziționării geografice de periferie a continentului, ci va deveni o stare de spirit și de fapt”, s-a întrebat retoric secretarul Comisiei de transporturi a Camerei Deputaților. (A.B.)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share