Site logo
Blocurile lui Călin Mitică îngrijorează oengiștii clujeni
22 octombrie 2024

Proiectul imobiliar dezvoltat de către patronul Remarul 16 Februarie Călin Mitică la Cluj îngrijorează oengiștii clujeni, preocupați de calitatea vieții din oraș.
Aceștia susțin că turnurile ridicate de Mitică nu sunt necesare și că blocurile cu 20-25 de etaje au o influență negativă asupra spațiului verde de pe fosta platformă industrială. Câteva semne de întrebare sunt ridicate de Adrian Dohotaru, președinte al Asociației Societatea Organizată Sustenabil S.O.S., după o vizită efctuată în zonă.
„ Am intrat la Remarul 16 Februarie S.A. prima dată printr-un tur ghidat organizat de Someș Delivery și personal al întreprinderii, la care au participat vreo 40 de clujeni, majoritatea studenți la Arhitectură și Sociologie, coordonați de profesorii lor.
Uzina de peste 150 de ani are cel mai important patrimoniu industrial al orașului, îl vedem peste pod când mergem la autogară sau gară. Din păcate, acest patrimoniu industrial este umbrit la propriu într-un proiect de reconversie, de turnuri de peste 20-25 de etaje.
Revitalizarea zonei industriale de langa Nadăș și Someș, unde sunt proiecte imobiliare cumulate de câteva miliarde de euro, este extrem de necesară, dar trebuie sa avem o dezbatere dacă vrem zgârie nori în oraș, ce funcțiuni publice, ce tip de mobilitate e favorizată. Eu cred că nu avem nevoie de zgârie nori, transportul public, pietonal si velo clar favorizat în fața mașinii, iar funcțiunile publice negociate la sânge. De pildă, trebuie va lățimea culoarului verde la Nadăș să crească pentru a avea mai multe spații verzi.
Apoi, dezbaterile trebuie să treacă dincolo de proprietatea privată. E vital sa discutăm de un coridor pietonal și velo la Nadăș, prin zona industrială care leagă Baciu de Cluj, si ii scoate pe clujenii metropolitani din trafic auto. E relevant de conectat autogara, care e praf, o rușine pentru oraș, de noul proiect imobiliar prin gradene și posibilități de a traversa dintr-o parte in alta, plus investiții în reorganizarea autogării in paralel cu proiectul imobiliar de la Remarul 16 Februarie.
Foarte important e sa păstrăm mai mult patrimoniu decât e acum în proiectul imobiliar, și acela păstrat doar pentru ca o parte din zonă e protejată istoric. Dar e relevant de discutat si ce se întâmplă in viitoarele funcțiuni de patrimoniu, ca să aibă o componentă culturală, comunitară, publică, nu doar comercială.
Iar aici primăria ar trebui să deschidă discuțiile, nu să se ferească de ele, să negocieze cât mai multe funcțiuni publice.
PS: dintre poveștile ghidului, foarte interesant mi s-a părut cea legata de economia circulară a uzinei. Pe când erau aproape 3.000 de muncitori, exista o cantină imensă care ii servea. Uzina avea sere cu legume si fructe, pe care le-am pozat acum în ruină, dar și loc de creștere a animalelor, ca să scadă prețul de livrare a mâncării”, a scris el pe o pagină de socializare, zilele acestea.

Nereguli menționate de presa clujeană

Călin Mitică vrea să construiască pe amplasamentul Remarul 16 Februarie un proiect imobiliar care presupune și două blocuri turn.

La începutul lui iulie 2024, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) a județului a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal Restructurare Urbană „Remarul 16 Februarie”.

Ca surse documentare, în Memoriul de prezentare al P.U.Z.-ului, sunt menționate, printre altele, Certificatul de Urbanism nr. 695 din 14 martie 2022 și Avizul de oportunitate nr. 23239/433/02.03.2020, explică publicația locală Gazeta de Cluj. 

O primă problemă a acestui proiect constă în faptul că avizul de inițiere/ oportunitate a fost aprobat în martie 2020, cu doi ani înainte de eliberarea certificatului de urbanism, care a avut loc în martie 2022.

Pentru a înțelege în ce constă problema acestui proiect trebuiesc înțeleși o serie de indicatori urbanistici care stabilesc cât de mult poate construi un dezvoltator pe o suprafață de teren supusă unor condiții. Este vorba despre P.O.T. (Procentul de Ocupare al Teritoriului) – „raportul dintre suprafaţa construită (amprenta la sol a clădirii sau proiecţia pe sol a perimetrului etajelor superioare) şi suprafaţa parcelei” și C.U.T. (Coeficient de Utilizare a Terenului) – „raportul dintre suprafaţa construită desfăşurată (suprafaţa desfăşurată a tuturor planşeelor) şi suprafaţa parcelei inclusă în unitatea teritorială de referinţă”. Prin acești doi indicatori se stabilesc  limitele minime și maxime ale unui proiect imobiliar.

Prin avizul de inițiere/ oportunitate, se pot ”negocia” P.O.T. și C.U.T. Iar, pe planșa reglementărilor urbanistice ale unităților teritoriale de referință, aferente P.U.G.-ului, pentru imobilul „Remarul 16 Februarie”, se menționează încadrarea în U.T.R. ZCP_RiM, care permite pentru clădiri comune P.O.T. maxim = 60% și C.U.T. maxim = 2.8. Doar că, tot în U.T.R. ZCP_RiM, se stipulează ca și condiționări primare, privind schimbarea U.T.R. Ei a „zonelor economice cu caracter industrial” în altă destinație (precum încadrarea în U.T.R. ZCP_RiM și U.T.R. P propuse prin P.U.Z.), realizarea unui P.U.Z. pentru Zone Construite Protejate (P.U.Z.C.P.) – (a) și a unei proceduri de restructurare – (b). În situația în care aceste condiționări primare nu s-au înfăptuit, și în condițiile legii (art. 32, alin. (7) din Legea 350/2001), C.U.T.-ul prevăzut prin U.T.R. Ei poate fi majorat o singură dată, cu maxim 20%, ajungându-se la C.U.T. maxim = 1.44. Cu toate acestea prin P.U.Z. se propun C.U.T. maxim = 2.0 (U.T.R. P) și C.U.T. maxim = 2.8 (U.T.R. ZCP_RiM), adică o majorare a C.U.T.-ului cu 233%.

În cazul PUZ-ului Remarul 16 Februarie, în lipsa unui aviz de inițiere/ oportunitate în vigoare, prin a cărui aprobare se stabilesc CUT și POT, avizele obținute pentru aprobarea P.U.Z.-ului sunt nule.

Conform legii, obținerea avizelor și/ sau acordurilor în vederea aprobării planului urbanistic zonal se realizează ulterior inițierii elaborării acestei documentații de urbanism (vezi detalii aici și aici).

Blocurile lui Călin Mitică vor cât mai sus

În condițiile în care nu există aprobat aviz de inițiere/ oportunitate în baza certificatului de urbanism în vigoare, avizele, în vederea aprobării P.U.Z.-ului, s-au emis (și/sau s-ar emite în continuare) cu încălcarea prevederilor legale privind procesul elaborării planului urbanistic zonal/ documentației de urbanism.

Pe planșa reglementărilor urbanistice ale unităților teritoriale de referință, aferente P.U.G.-ului, pentru imobilul „Remarul 16 Februarie”, se menționează încadrarea „ZCP_RiM, Hmax.=28m ”, respectiv se vor aplica reglementările prevăzute prin P.U.G. – U.T.R. ZCP_RiM, înălțimea maximă admisibilă a construcțiilor propuse urmând a fi de 28 de metri.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share