
BREAKING Daniel Apostolache a demisionat de la CFR Marfă. Cine îi ia locul
Daniel Apostolache a demisionat din funcția de director general al CFR Marfă și urmează să preia conducerea nou înființatei societăți Carpatica Feroviar. Decizia privind încetarea Contractului Individual de Muncă prin acordul părților a fost anunțată în ședința de luni a operatorului feroviar național.
Încetarea raportului de muncă al lui Apostolache cu SNTFM CFR Marfă a intrat în vigoare de marți, 18 martie 2025, și a fost transmisă prin email sucursalelor din teritoriu.
În mod normal, interimatul la conducerea CFR Marfă ar fi trebuit să-l preia Mihaela Negoi, directorul general adjunct Economic-Financiar, însă ea a refuzat. În consecință, director general interimar al CFR Marfă este de azi Radu Copae, care ocupa funcția de director Material Rulant în cadrul societății de stat.
Radu Copae: ”Stabilitate și continuitate”
De formație inginer de vagoane (”vagonar”), la fel ca predecesorul său Daniel Apostolache, Radu Copae nu este un om bogat. Potrivit ultimei sale declarații de avere, aferentă anului 2023, postată pe site-ul oficial al CFR Marfă, el are o casă cu teren în suprafață de 486 mp în Ploiești, județul Prahova, și un autoturism marca Volkswagen din 2005. La capitolul datorii figurează un credit de 30.000 de lei contractat la Banca Transilvania. Înainte de venirea sa în centralul societății de la București, Radu Mădălin Copae a fost șeful Postului Revizie Vagoane Ploiești al CFR Marfă.
”Trebuie să menținem aceeași direcție a CFR Marfă, adică stabilitate și continuitate”, a declarat Radu Copae pentru Club Feroviar, imediat după ce a preluat noua funcție.
Daniel Apostolache a condus CFR Marfă timp de trei ani
Daniel Apostolache a fost numit în funcția de director general al CFR Marfă la data de 1 martie 2022, succedându-i în funcție lui Mihai Frăsinoi.
Absolvent al Facultății de Transporturi de la Universitatea Politehnica București, Daniel Apostolache a ocupat, până la numirea sa ca director general, alte funcții în companie, cum ar fi cea de director Vagoane, director Material Rulant, director Exploatare.
Daniel Apostolache a ”moștenit” concordatul preventiv în care se afla CFR Marfă încă de pe vremea când societatea de stat era condusă de actualul director general al SNTFC CFR Călători, Traian Preoteasa. În ciuda ”sabiei lui Damocles” reprezentată de ajutorul de stat primit la privatizarea eșuată din 2013, care trebuia returnat, cel care a condus până azi CFR Marfă a reușit să țină societatea pe linia de plutire, înregistrând chiar profit operațional în anumite perioade. În mandatul său, CFR Marfă a vândut mai multe active care nu erau utilizate (locomotive, vagoane etc), reușind astfel reducerea datoriei către Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Urmează Carpatica Feroviar
Faptul că Daniel Apostolache a demisionat de la conducerea CFR Marfă nu înseamnă că el va părăsi sistemul feroviar.
El va prelua conducerea nou înființatei societăți Carpatica Feroviar, ”noua CFR Marfă”. Aceasta a fost înființată cu un capital social minim inițial, de 125.000 de lei, bani necesari pentru începerea procedurilor legale de obținere a tuturor autorizațiilor necesare pentru funcționare ca operator de transport feroviar. În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a solicitat de la Guvern suma de 1.521.810 mii lei, echivalentul a 305 milioane de euro, așa cum am scris la vremea respectivă.
Suma menționată, cu care se va majora capitalul social, reprezintă prețul de evaluare al activelor necesare pentru desfășurarea activității, reprezentând locomotive, vagoane, mijloace fixe, obiecte de inventar, terenuri și clădiri necesare mentenanței și reparației materialului rulant achiziționate direct de la CFR Marfă, la care s-a aplicat o rată de actualizare a vânzării în bloc de 15%.
Este vorba de materialul rulant și spațiile de mentenanță, pentru care va fi utilizată suma de 1.488.765.654 de lei cu TVA inclusă: 1.165.509.742 lei fără TVA pentru contravaloarea materialului rulant, mijloace fixe și piese de schimb necesare mentenanței și reparației materialului rulant achiziționat; 221.446.851 de lei reprezentând TVA; 101.809.061 de lei pentru construcțiile și terenurile necesare mentenanței și reparației materialului rulant, pentru care nu se aplică TVA.
Banii vor fi virați de Ministerul Finanțelor, din Fondul de privatizare în contul deschis la Trezoreria Statului al societății Carpatica Feroviar România SA.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail