Site logo
27 iulie 2020
Gruia Stoica a cumpărat RAFO Onești Electroputere nu a murit Gruia Stoica a câștigat la CEDO Emerging Europe 2019

Patronul Grampet Group, omul de afaceri Gruia Stoica a cumpărat RAFO Onești, rafinărie care se află în insolvență din toamna anului 2017, au declarat pentru Club Feroviar surse din piață.

Gruia Stoica a cumpărat RAFO Onești Electroputere nu a murit Gruia Stoica a câștigat la CEDO Emerging Europe 2019
Gruia Stoica, președintele GRAMPET Group

Rafinăria a fost cumpărată de o firmă din cadrul Grupului Grampet. Deocamdată, nu se cunosc mai multe detalii despre prețul tranzacției sau despre celelalte condiții.

UPDATE Tranzacția a fost realizată de Roserv Oil

Compania Roserv Oil, parte a Grupului Grampet, a preluat platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, într-o tranzacție coordonată în insolvență de CITR.

“Compania Roserv Oil, parte a Grupului GRAMPET, a achiziționat platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, în cadrul unei proceduri publice de valorificare, coordonată de CITR, liderul pieței de insolvență din România. Tranzacția de vânzare a activului a fost finalizată conform strategiei de valorificare aprobate de creditorii RAFO Onești, în cadrul procedurii de insolvență, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic din Moldova”, se arată într-un comunicat dat publicității după ce Club Feroviar a dat informația pe surse.

Roserv Oil este o societate nou-înființată care se va concentra pe dezvoltarea la nivel național de terminale logistice atât pe partea de containere, dar și depozite pentru produse petroliere. În acest context, compania a decis cumpărarea activelor platformei RAFO Onești, aflată în faliment, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic pentru containere și produse petroliere care va deservi regiunea Moldovei. Această specializare vine să completeze obiectivul principal de activitate al Grupului Grampet, transportul feroviar de marfă. Odată cu preluarea de către Roserv Oil, activele RAFO Onești devin active productive.

Se vor crea peste 600 de locuri de muncă

Odată cu preluarea de către Roserv Oil, platforma ar putea genera, pe termen lung, cel puțin 600 de locuri de muncă iar prima fază a proiectului care implică activele tranzacționate va genera peste 200 de joburi.

În perioada imediat următoare Roserv Oil va începe un proces de evaluare a instalațiilor existente. Compania și-a propus să atragă parteneri din rândul societăților specializate în producția de materii prime și să pună în funcțiune mai multe instalații disponibile pe platformă, în acest sens.

În ultimii trei ani CITR a propus spre vânzare platforma RAFO și a avut loc peste 10 proceduri de valorificare. Platforma RAFO a fost promovată atât în România, cât și internațional și au existat peste 100 de contacte directe pentru acest activ. Prin această tranzacție se deblochează starea îndelungată de inactivitate a platformei și se creează premisele dezvoltării unei activități economice pe platforma RAFO Onești.

Platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești are de achitat datorii de peste 330 milioane lei și a fost scoasă la licitație încă din 2018. Administratorul special al rafinăriei este CITR, fosta Casă de Insolvență Transilvania.

În urmă cu doi ani de zile, administratorul special a scos la vânzare întreaga platformă industrială, care cuprinde cele două rafinării producătoare de produse obținute din prelucrarea țițeiului. Societatea a fost concepută ca un sistem integrat, astfel că utilitățile necesare sunt parțial asigurate în cadrul amplasamentului din platforma Borzești (energie termică, gazele combustibile – 75%, azotul și aerul industrial și instrumental), respectiv parțial achiziționate (energie electrică și apă de completare).

Rafinăriile au acces la transportul pe cale ferată şi cel rutier. Valoarea de lichidare a RAFO Onești este de 29,75 milioane de dolari plus TVA, adică 50% din valoarea de piață, așa cum a fost stabilită ea în 2018.

Gruia Stoica a cumpărat RAFO Onești. Rafinăria e oprită din 2008

Cele mai multe instalații aferente Rafinăriei 2 au fost modernizate în perioada 1995 – 1997. Peste 90% din cele 330 milioane de lei, datoriile RAFO Onești, sunt către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. În vara lui 2017, pachetul de 96,5% din acţiuni a fost preluat de compania Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Câteva luni mai târziu, acţiunile rafinăriei au fost transferate la compania de consultanţă şi training Result-4-You BVBA, înregistrată în Belgia.

Activitatea rafinăriei a fost oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare, estimate să dureze doi ani, dar nu a mai fost repornită între timp. Platforma petrochimică Borzești, din care a făcut parte și Rafinăria RAFO, a fost construită în 1964.

Grampet, un business românesc de succes

Înfiinţat în urmă cu aproape 20 de ani, Grampet este prima multinațională fondată în România și cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa de Sud-Est.

Compania sa fanion – Grup Feroviar Român (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din România. Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grupul Grampet acoperă o cotă importantă din piața reparatorie de material rulant din România.

De menționat faptul că toate întreprinderile preluate de Grupul Grampet au beneficiat de investiții consistente și toate funcționează în momentul de față, niciuna nefiind închisă sau tăiată la fier vechi.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share