Site logo
19 martie 2020
bugetele societăților feroviare contractele de servicii publice bugetul CFR Călători rectificat Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare rectificare bugetară exproprieri pentru calea ferată banii de la Strabag Departamentul pentru infrastructurăbugetele societăților feroviare contractele de servicii publice bugetul CFR Călători rectificat Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare rectificare bugetară exproprieri pentru calea ferată banii de la Strabag Departamentul pentru infrastructură

Guvernul a adoptat, în ședința din noaptea de miercuri spre joi, bugetele societăților feroviare din subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Este vorba de bugetele a trei societăți, iar cel al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA nu se află printre ele.

Adrian Bărbulescu

bugetele societăților feroviare contractele de servicii publice bugetul CFR Călători rectificat Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare rectificare bugetară exproprieri pentru calea ferată banii de la Strabag Departamentul pentru infrastructură

Potrivit unui comunicat de presă al Palatului Victoria, dat publicității la primele ore ale dimineții de joi, Guvernul a adoptat o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă “CFR Marfă” – SA, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

O altă Hotărâre a fost adoptată pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători “CFR Călători” – SA. În fine, Guvernul a mai adoptat o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii “Telecomunicaţii CFR” SA, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Printre Hotărârile adoptate de Guvern în această ledință nu se află niciuna privind adoptarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul în curs al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

În schimb, Guvernul a mai adoptat un alt act normativ cu impact în domeniul feroviar, și anume o Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri aflate în domeniul public al statului şi în concesiunea Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti ” Metrorex” – S.A, unitate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prevăzute în anexa nr.16 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Bugetele societăților feroviare, adoptate. CFR Marfă își propune pierderi zero

În proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an al CFR Marfă este prevăzută o pierdere zero. Veniturile totale sunt estimate la 1,09 miliarde de lei, față de numai 769,19 milioane de lei anul trecut. Pentru 2021, ele ar urma să scadă la 890,22 milioane de lei, la fel și pentru 2022.

Cheltuielile totale se vor cifra în acest an la 1,095 miliarde de lei, față de 973,97 milioane de lei anul trecut. În 2021, ele ar urma să scadă la 883,53 milioane de lei, sumă care ar trebui menținută și în 2022. Cheltuielile cu salariile cresc de la 316,21 milioane de lei în 2019 la 315,91 milioane de lei în acest an. Explicabil, din moment ce numărul salariaților, la finele anului, ar urma și el să crească cu 174 de persoane, de la 5.349 la 5.523. În plus, sunt prevăzute și creșteri salariale. Astfel, câștigul mediu lunar pe salariat ar urma să se majoreze de la 4.644,23 lei în 2019 la 5.088,22 lei în acest an.

O creștere spectaculoasă ar urma s-o înregistreze cheltuielile cu investițiile, de la 26,6 milioane de lei anul trecut (5,5 milioane de euro) la 81 milioane de lei (17 milioane de euro) în 2020.

Pierdere de peste 100 milioane de euro la CFR Călători

Pentru 2020 CFR Călători și-a propus o pierdere de 539 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 110 milioane de euro, în creștere substanțială față de cea de anul trecut, care în rectificarea bugetară era prevăzută la 354 milioane de lei.

„În bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020 sunt programate venituri totale cu o scădere, față de realizările anului precedent, cu 5,28%, a cheltuielilor totale cu o creștere cu 5,96%, societatea programând o pierdere de 539.637,72 mii lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Pierderea provine din reducerea compensației față de realizările anului 2019 cu 142,12 milioane de lei, majorarea cheltuielilor cu piesele de schimb, creșterea prețurilor la combustibil și energie electrică, creșterea cheltuielilor cu amortizarea materialului rulant. Dacă bugetul recitificat pe anul  trecut prevedea venituri din subvenții de 1,14 miliarde lei, acum acestea sunt 999 milioane lei, 2020 fiind primul an în care subvenția scade sub un miliard de lei.

Bugetul Telecomunicații CFR prevede un profit în creștere

În fine, bugetul Telecomunicații CFR pe 2020 prevede un profit brut de 4,63 milioane de lei, în creștere cu 74% față de valoarea înregistrată anul trecut. Operatorul reţelei de telecomunicaţii feroviare are 757 de angajați și estimează ca până la finele anului numărul lor să ajungă la 800.

”În bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 sunt programate creşteri ale veniturilor totale faţă de realizările anului precedent cu 12,73% şi ale cheltuielilor totale cu 13,74%, societatea programând un profit brut de  4,636 milioane lei. Veniturile totale sunt majorate cu 12,73% urmare a contractelor de furnizare de servicii de telecomunicaţii specifice siguranţei feroviare precum şi din operaţiunile de exploatare a sistemului feroviar pe care societatea le furnizează în baza contractelor încheiate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share