Site logo
Bugetul Bucureștiului, aprobat. Lipsesc cele 100 de tramvaie și 100 de milioane lei la subvenția de transport
8 mai 2021

Bugetul a fost aprobat la orele serii, cu 34 de voturi pentru, 15 abțineri și cinci voturi împotrivă.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

tramvaie Astra pentru București noile tramvaie Astra pentru București
Primarul Dan spune că în două săptămâni se va semna contractul pentru 100 de tramvaie

Dacă ședința de dezbateri s-a desfășurat vineri în condiții decente, momentul votului a fost marcat de jigniri, unul dintre principalii protagoniști fiind Aurelian Bădulescu, lider al consilierilor generali PSD. „Vezi-ți măi copile de treaba ta” sau ”hoțomanul de Orban” au fost câteva fragmente din formulele folosite de către consilierului PSD pentru a se adresa.

Consilieri care au luat cuvântul au dorit să știe cum acoperă Primăria o micșorare de venituri de 1,1 miliarde lei, răspunsul lor fiind că aceasta se va face, printre altele, prin renunțarea la cele 100 de tramvaie licitate de primărie și micșorarea subvenției de transport.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei a spus că în următoarele două săptămâni urmează să fie semnat contractul de achiziție a celor 100 de tramvaie. Tăcerea s-a așternut peste amputarea subvenției de transport ceea ce ar însemna că bucureștenii trebuie să se aștepte la scumpirea călătoriilor, aflate în prezent la unul dintre cele mai scăzute niveluri din piață față de alte municipii din România.

Subvenția de transport în scădere față de anul trecut

Dacă bugetul pe 2020 avea prevăzută o subvenție de 1,235 miliarde lei anul trecut, cel din acest an are 1,1 miliarde lei.

Lipsa banilor destinați achiziției celor 100 de tramvaie poate semnifica și faptul că primăria nu se așteaptă ca să fie nevoită de a achita vreun ban în 2021 în contul contractului ce urmează a fi semnat. Nicușor Dan a promis o creștere a alocărilor bugetare pe anumite capitole la următoarele rectificări bugetare.

„Este un demers început încă din luna ianuarie, demers dificil pentru că am plecat cu o situație financiară extrem, extrem de dificilă. Pentru că Primăria Capitalei nu a fost pusă pe niște baze economice ani de zile. A fost un întreg efort pentru care vreau să mulțumesc colegilor din majoritate, pentru a ajunge la un buget rezonabil azi.
Este un buget al curățeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilității, pentru că vrem să recâștigăm încrederea partenerilor noștri. Nu poți face mari lucrări de investiții când tu nu plătești oameni care ți-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019. Deci este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri și financiar: Primăria Capitalei se va ține de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat și va plăti în termen.
Este un buget de deschidere către investiții, către acele investiții pe care bucureștenii le așteaptă de multă vreme. Este vorba despre investiții în termoficare – alocăm bani pentru investiții în termoficare, este vorba despre investiții în infrastructură – terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert – și deschidem acele restanțe care au rămas pe mediu: Registrul spațiilor verzi și un nou Plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curățeniei care deschide calea acelor investiții serioase care să rezolve problemele importante ale vieții bucureștenilor”, a spus primarul general la votarea bugetului.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share