Site logo
13 mai 2023

Muzeul Căilor Ferate va fi prezent și în acest an la evenimentul european Noaptea Muzeelor, aflat la a 19-a ediție.

Muzeul va avea un program special în acest weekend astfel: sâmbătă 13.05.2023 program normal: 10.00 – 16.00 h, sâmbătă/duminică 13/14.05.2023 programul va fi: 20.00 – 03.00 h, iar duminică va fi închis. 

Citește aici despre propunerea Ministerului Transporturilor de înființare a unui Muzeu de Cale Ferată.

Potrivit CENAFER, punctul de atractie principal este DIORAMA demonstrativă de traseu feroviar românesc, cea mai mare din țară. Inaugurată în 16 mai 2012, este realizată la scara 1:87are trasee atât pe cale ferată normală, cât şi îngustă, o lungime de peste 14m, o lăţime de circa 4,4m şi încântă pe vizitatorii de toate vârstele. Circulația trenurilor în miniatură este controlată de calculator prin decodoare digitale pentru locomotive, secțiuni de linie, schimbătoare de cale (macaze) și semnale (semafoare). O parte din locomotive sunt dotate cu decodoare digitale cu sunet.

De asemenea, se poate vizita biroul original al inginerului Anghel Saligny şi istoriografia altor ingineri români care au contribuit la construirea primei linii de cale ferate română.

CFR Călători oferă bilete cu ocazia Nopții Muzeelor

Muzeul oferă lucruri inedite despre începuturile acestei aventuri a spiritului uman. Pornind de la primul vagonet din lume, pe făgaș de lemn, folosit în minele din Transilvania în secolul al XVI-lea, treceți apoi prin perioada intenselor construcții de cale ferată de pe teritoriul Principatelor Române din secolul al XIX-lea, faceți o călătorie romantică imaginară cu prima cursă a celebrului Orient Expres, în 1883, revenind apoi în țară pentru a traversa Dunărea pe impunătorul pod Carol I, de la Cernavodă, omagiindu-l, astfel, pe creatorul său, Anghel Saligny.

„Veți fi fascinați apoi de numeroasele machete de locomotive cu abur, de la străbuna Calugăreni, cu cele 3 vagoane de epocă, până la renumita Pacific, a cărei “iuțeală maximă” atingea 126 Km/oră sau de colecția de machete de vagoane de marfă, ori cea de semnale vechi”, spun administratorii muzeului.

Și pentru că mișcarea se desfășoară în timp, nu lipsesc nici faimoasele ceasuri CFR, de la cel mecanic uriaș, suspendat, la celebrul Paul Garnier, nelipsit din orice stație, până la centrala ceasornică electrică ce a coordonat 300 de ceasuri, pe aproape întreaga durată a secolului al XX-lea.

Muzeul CFR a fost inaugurat în 1939, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la punerea în circulație a primului tren pe teritoriul românesc, în cadrul serbărilor Ceferiadei. Astfel, la 10 iunie 1939, într-o sală de 45 de metri lungime de sub tribuna stadionului Giulești și pe câteva linii din parcul aceluiași stadion, au fost arătate publicului, pentru prima dată, exponatele Muzeului CFR. Se puteau vedea aici locomotiva 43 Călugăreni din 1869, cu trei vagoane de călători din aceeași perioadă; locomotiva 683 Tighina, ce a rulat, în 1860, pe linia Cernavodă – Constanța; prima locomotivă pe cale îngustă, numărul 001 Lespezi, de pe linia Crasna – Huși (1884); locomotiva 20 Racova – prima locomotiva de tip Orleans pentru trenurile accelerate, din 1886; locomotiva 142.057, construită în 1939 la Uzinele Malaxa; prima locomotivă diesel – electrică, de pe linia București – Brașov, construită de firma Sultzer; un parc de automotoare, printre care și automotorul 125, construit în 1906, la Arad. De asemenea, putea fi admirat vagonul – salon al regelui Carol I din 1879, luminat cu sfeșnice cu lumânări, cu bogate decorațiuni interioare și exterioare, și multe altele.

Din nefericire, în 1944 stadionul Giulești este grav avariat de bombardamentele americane, mare parte din exponatele muzeului fiind distruse.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share