Site logo
29 iulie 2020
ieșirea CFR IRLU din insolvență CFR IRLU a ieșit din insolvență

Casa de insolvență CITR a prezentat miercuri ce măsuri vor fi luate după ieșirea CFR IRLU din insolvență, care s-a produs recent, după cum a anunțat în premieră Club Feroviar.

ieșirea CFR IRLU din insolvență CFR IRLU a ieșit din insolvență

Societatea de Întreținere și Reparații Locomotive și Utilaje, cunoscută drept CFR IRLU SA, companie aflată în insolvență în portofoliul CITR, a reintrat în circuitul economic după parcurgerea cu succes a unei soluții mixte de reorganizare în procedura insolvenței (Legea nr. 85/2014) și accesarea, în completare, a prevederilor OG nr. 6/2019 pentru restructurarea obligațiilor bugetare.

Aplicarea coroborată a celor două acte normative este o premieră națională și stabilește un precedent de business de succes, reușită ce poate fi replicată pentru restructurarea altor companii românești aflate în aceeași situație, precizează CITR (fosta Casă de Insolvență Transilvania) într-un comunicat de presă dat publicității miercuri.

Ieșirea CFR IRLU din insolvență este urmată de facilități fiscale

„Încă de la adoptarea OG nr. 6/2019 am identificat o mare oportunitate de restructurare în accesarea coroborată a prevederilor acesteia cu procedurile de redresare disponibile în piață. Prevedeam în primă instanță beneficii majore pentru businessuri și pentru mediul economic prin aplicarea coroborată a OG 6/2019 cu concordatul preventiv – o procedură preinsolvență – timp în care a apărut și posibilitatea de aplicare a restructurării datoriilor bugetare în insolvență, cu condiția ca ieșirea din procedură să se realizeze în prealabil. De-a lungul timpului, am demonstrat că multidisciplinaritatea echipei și buna coordonare în respectarea termenelor legale poate conduce la salvarea unora dintre cele mai mari și reputate business-uri din România”, a declarat Aurel Podariu, partener senior la CITR.

Una dintre condițiile pentru ca CFR IRLU să beneficieze de prevederile OG nr. 6/2019 presupunea ca societatea să reușească ieșirea din insolvență până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare a obligațiilor bugetare, lucru realizat luna aceasta. În acest mod, s-a reușit salvarea de la faliment a unei companii cu aproximativ 1.200 de angajați și care, conform previziunilor, poate să achite în cei șapte ani de restructurare datoriile rămase la bugetul de stat. Mai mult, prin ieșirea din insolvență, CFR IRLU va putea contribui lunar cu peste trei milioane de lei la bugetul de stat, rezultați din taxe și impozite.

Se vor renegocia tarifele pentru revizii și reparații

Închiderea procedurii survine ca urmare a întreprinderii tuturor demersurilor legale, respectiv achitarea de către companie a tuturor creanțelor curente în procedura de reorganizare judiciară, precum și întocmirea și depunerea solicitării de restructurare, împreună cu Planul de restructurare și testul creditorului privat prudent, la organele competente ale ANAF, pentru a accesa facilitățile fiscale. Celelalte obligații de plată rămase vor fi achitate în afara planului de reorganizare.

Prin planul de restructurare întocmit conform OG nr. 6/2019, măsurile avute în vedere de CFR IRLU pentru următoarea perioadă privesc o restructurare financiară care se va materializa, pentru început, prin renegocierea contractului de serviciu complet, prin selectarea unei variante optime de renegociere și calcul al tarifelor actuale în ceea ce privește lucrările de revizii, reparații și lucrările suplimentare efectuate pentru clienții săi.

CFR IRLU este compania specializată în lucrări de revizii, reparaţii şi modernizări locomotive, atât pentru operatorii feroviari locali, cât şi pentru cei din străinătate, și este principala responsabilă cu mentenanța locomotivelor CFR Marfă.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share