Site logo
CFR a început lucrările de reparație necesare redeschiderii traficului pe Oravița – Anina
6 decembrie 2020
francezi în trenurile românești

CFR SA a început lucrările pentru reparația liniei Oravița-Anina, numită și Semmeringul bănățean. Lucrările presupun, cel puțin, consolidarea unui mal surpat care a periclitat circulația.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

reparația liniei Oravița-Anina francezi în trenurile românești
Circulația se va relua după reparația liniei Oravița-Anina

„Ca urmare a avizării de către CNCF CFR SA – Regionala Timișoara despre închiderea liniei Oraviţa – Anina din cauza prăbușirii unui mal de sprijin – parte componentă a lucrărilor de artă ce formează infrastructura feroviară a acestei secţii, CFR Călători nu mai poate efectua transportul feroviar pe ruta Oravița – Anina și retur”, au anunțat reprezentanții ai societății de cale ferată.

Echipele CFR SA au început reparația liniei Oravița-Anina

Surse din cadrul CFR SA au declarat pentru Club Feroviar că au început lucrările de reparații.

Circulația trenurilor R 9695 (Oraviţa – Anina) şi R 9694 (Anina – Oraviţa) este suspendată până când compania de infrastructură va aviza lucrările efectuate, astfel încât linia să poată fi redeschisă în condiții de siguranță.

Construit de administrația habsburgică, traseul Oravița – Anina este cea mai veche linie de cale ferată de pe actualul teritoriu al României. Ea a fost dată în folosinţă în 25 noiembrie 1863.

Traseul, datorită razelor de curbură mici, unele chiar de numai 104 m, și a rampelor mari cu declivitate maximă de 21 ‰, se aseamănă foarte mult cu celebra cale ferată Semmering (Austria), motiv pentru care a fost supranumit „Semmeringul Bănățean”. Traseul traversează peisajele montane deosebite, fiind vizibil platoul Munților Semenic..

Trenul parcurge o distanță de 33 km, pleacă din Oravița, aflată la o altitudine de 218,7m și ajunge la Anina la o altitudine de 556,4 m, rampa maximă de pe traseu înregistrându-se între Lișava și Gârliște. De-a lungul traseului veți descoperi nu mai puțin de 14 tunele cu o lungime totală de 2,1 km și 10 viaducte cu inaltimi de peste 25 de metri.

Se întâmpla acum un an. Scandal în jurul liniei

În urmă cu un an lini a fost subiectul unei dispute publice privind închiderea sau menținerea liniei în funcțiune.

Pentru prima dată în România, urma să se adopte modelul trenurilor turistice din Europa, urmând ca CFR Călători să opereze trenuri special comandate care să permită vizitarea şi călătoria pe ruta Simmeringului Bănăţean: Oravița – Anina și retur.

„Prin punerea în vigoare a noului mers de tren din 15 decembrie 2019, pe secţia Oraviţa-Anina, în locul acelei perechi de trenuri permanente, vor fi introduse trei perechi de trenuri cu circulaţie facultativă. Aceste trenuri vor fi puse în circulaţie la solicitarea grupurilor de turişti, solicitarea fiind făcută cu 15 zile înainte, iar grupul trebuie să fie format din minim 30 de membrii,” spunea acum un  şeful serviciului Societãţii Regionale de Transport Feroviar Cãlãtori Timişoara, Ioan Fofiu.

Dealtfel la finele anului trecut, Valentin Dorobanțu, director general al CFR Călători la acel moment, se plângea că o cursă a trenului are doar câte doi-trei pasageri. El a propus transformarea trenului în cursă turistică care să pornească doar dacă există minim 30 de persoane interesate.

Anunțul a fost primit la acel moment cu furie de către comunitatea locală și cu sarcasm de politicienii aflați atunci în Opoziție, acum la Putere. „Este o măsură anunţată de cucii pe crengile ministerului, iar domnul ministru Bode va lua măsuri ca să le oprească aceste porniri cucuciste!”, spunea ministrul de Interne Marcel Vela, cu referire la numele fostului ministru al Transporturilor de la PSD, Răzvan Cuc.

”Cursa zilnică pe calea ferată Oravița – Anina nu va sistată! În urma analizei întreprinse, am decis asigurarea transportului feroviar zilnic pentru această rută deoarece reprezintă o necesitate atât pentru cetățenii din zonă, cât și pentru semnificația acestei linii ferate, cea mai veche și mai spectaculoasă din țară. Așadar, din 15 decembrie, CFR călători va opera curse zilnice pe ruta Oravița-Anina și retur! Le mulțumesc tuturor celor care mi-au scris pentru a îndrepta această decizie și îi felicit pentru spiritul civic de care au dat dovadă! Mă bucur că evenimentul de mâine organizat de mai multe ONG-uri va reprezenta unul de sărbătoare și mi-ar fi plăcut să le fiu alături. Am convingerea că împreună cu aceste organizații vom găsi și soluții pentru creșterea rentabilității acestui tronson feroviar!”,  scria, proaspăt instalat la Ministerul Transporturilor, ministrul Lucian Bode pe pagina sa de Facebook. Acum începe reparația liniei Oravița-Anina.

(D.C.)

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share