Site logo
19 iunie 2024

Operatorul feroviar de stat CFR Călători ne avertizează că s-ar putea să rămânem fără aer condiționat în trenuri, din cauza caniculei.

SNTFC CFR Călători a dat publicității un comunicat de presă prin care se laudă că face tot posibilul să mențină în stare de funcționare instalația de aer condiționat în trenuri, dar recunoaște că nu reușește de fiecare dată.

”În contextul avertizărilor de caniculă și disconfort termic accentuat, emise pentru această perioadă de către Administrația Națională de Meteorologie, CFR Călători face eforturi susținute pentru menținerea în circulație a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalații de climatizare. Întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic-funcțional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs. Pentru menținerea în funcțiune a instalațiilor de climatizare au fost dispuse măsuri suplimentare de mentenanță a instalaţiilor de climă în reviziile de vagoane care formează garniturile de tren, precum și însoțirea cu electricieni de vagoane în anumite intervale orare, atunci când sunt situații de caniculă sau alte fenomene meteo extreme specifice verii”, se arată în comunicat.Climatizarea riscă să se transforme în ventilație

În continuare, pasagerii sunt avertizați însă că nu întotdeauna instalația de climatizare (obligatorie pentru materialul rulant de la trenurile Interregio și Intercity) va funcționa: ”Însă, în zilele cu temperaturi exterioare caniculare (de multe ori chiar și de peste 50 – 55 de grade C la soare) care se înregistrează la nivelul șinei și cutiei materialului rulant, dar şi din cauza deschiderii geamurilor în parcurs, instalațiile de climatizare riscă să nu mai poată asigura răcirea şi să funcţioneze în regim de ventilație”.

În finalul comunicatului suntem sfătuiți să ne planificăm din timp călătoria, să utilizăm toate trenurile puse la dispoziție în graficul unei zile de circulație și să ne cumpărăm din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens. În anii precedenți eram sfătuiți și să ne facem provizii de apă înainte de a ne urca în tren, recomandare care acum lipsește.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share