Site logo
14 februarie 2023

CFR Călători se împrumută cu peste 11 milioane de lei după ce în septembrie a angajat credite de 22,4 milioane lei, contractate de două bănci care par că și-au împărțit cele 10 loturi licitate.

Anunțul angajării unor linii de creditare în valoare de 11,91 milioane lei a fost publicat zilele trecute în SEAP. Este vorba de nouă loturi, iar durata contractului va fi de un an. Ofertele pot fi depuse până în data de 17 martie 2023. Potrivit documentației de licitație, dobânda dorită este variabilă în funcție de rata ROBOR la o lună, aceasta fiind în prezent în jurul a 6,3%. Adăugând marja proprie a băncii rezultă că CFR Călători se împrumută la dobânzi în jurul a 10%.

Împrumuturile par a fi destinate a acoperi necesarul de finanțare al companiei până la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2023. Oricum, prevederile legale dau dreptul companiei să angajeze cheltuieli lunare în proporție de 1/12 față de cheltuielile totale de anul trecut.

În 2022, CFR Călători a mai angajat linii de credit de 21 de milioane de lei în septembrie și februarie. În toamna anului trecut, oferta de bani a fost făcută de două instituții bancare, şi anume BRD și Unicredit care au părut că și-au impărțit cele zece loturi licitate, cum niciuna dintre cele două bănci nu a depus ofertă acolo unde exista alta depusă de cealaltă bancă.

Reprezentanți ai uneia dintre cele două bănci au justificat situația prin aceea că de fapt au licitat acolo unde instituția bancară în cauză acordase deja împrumuturi, fiind astfel vorba de un fel de refinanțare.

În toamna anului trecut, Adunarea Generală a Acționarilor CFR Călători a aprobat angajarea de către directorul general al companiei, Traian Preoteasa, a unor împrumuturi însumând 325 de milioane de lei.

Este vorba de aproximativ 15 împrumuturi cu valabilitate un an, destinate refinanțării altor contracte de credit convenite în 2021. Valoarea noilor împrumuturi este cifrată între 9 și 46 de milioane de lei.

Noile împrumuturi vor fi luate prin proceduri de atribuire și vor fi însoțite de ipoteci, mai arăta decizia AGA de atunci.

Operatorul național de transport feroviar de călători a înregistrat în primele șase luni o pierdere de 254 de milioane de lei, aproape egală cu cea înregistrată în tot anul trecut. Datele privind proiectul de buget pe acest an lipsesc, căci acesta, deși a fost creionat la nivelul companiei, nu a fost dat publicității.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share