Site logo
24 februarie 2023

După ce ani buni a fost transportatorul oficial de țiței pe calea ferată, acum societatea de stat CFR Marfă a pierdut contractul cu Conpet Ploiești.

În 2019, CFR Marfă a câștigat un contract cu Conpet, care a intrat în vigoare la 1 aprilie în acel an, pentru transportul de țiței și gazolină pe calea ferată, de la rampele de încărcare la destinaţiile stabilite de societatea de stat cu sediul în Ploiești.

CFR Marfă a pierdut contractul cu Conpet. GFR este noul transportator feroviar de țiței

Contractul expiră pe 31 martie 2023 și a avut o valoare estimată inițială de 242.420.640 de lei. Ulterior, valoarea a fost ajustată la 250.048.289, potrivit unui act oficial al societății Conpet. Ei bine, contractul va fi înlocuit de un altul, tot pe patru ani, însă nu tot cu CFR Marfă, ci cu Grup Feroviar Român. Asta după ce Conpet lansase invitații de participare la procedură către toți operatorii feroviari importanți ce activează pe piața românească.

Contractul nou semnat are o valoare cu doar 10% mai mare decât cel din 2019. Surse apropiate tranzacției au precizat pentru Club Feroviar că oferta transportatorului de stat CFR Marfă a fost cu aproximativ 70% mai mare decât valoarea estimată de Conpet.

CITEȘTE și Ordonanța care permite înființarea noii CFR Marfă a fost aprobată de Guvern

Conpet, transportatorul național de țiței prin conducte și pe calea ferată

Conpet oferă servicii specializate de transport petrolier prin conducte şi cu vagoane cisternă pe calea ferată, asigurând aprovizionarea rafinăriilor cu ţiţei şi derivate ale acestuia din producţia internă şi din import.

Societatea operează o reţea de conducte cu o lungime de 3.800 km, care traversează 24 de judeţe ale ţării. Operaţiunile de transport sunt coordonate de la Dispeceratul Central. Sistemul de conducte pe care îl administrează include staţii de pompare, rampe de încărcare-descărcare, cazane CF şi parcuri de rezervoare.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share