Site logo
CFR SA a lansat licitația pentru modernizarea Complexului Feroviar București
10 iulie 2021

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat sâmbătă dimineață licitația pentru modernizarea complexului feroviar București, care vizează o lungime desfășurată a liniilor de peste 600 km. Este primul pas spre implementarea în zona metropolitană a Capitalei a unui transport feroviar regional de călători, pe modelul RER de la Paris sau al S-Bahn de la Berlin și din alte orașe germane. De asemenea, demersul are ca scop îmbunătățirea transportului feroviar de marfă în zonă.

Adrian Bărbulescu

modernizarea complexului feroviar București modernizarea Centurii feroviare București CFR SA cumpără vaselină licitație pentru înlocuire macazuri

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea liniilor și instalațiilor din Complexul Feroviar București”.

Studiul va identifica opțiunea optimă de investiții pentru modernizarea liniilor și instalațiilor, atât din punct de vedere tehnico-economic, cât și operațional, ținând cont de necesitatea asigurării interoperabilității depline a infrastructurii feroviare din Nodul feroviar București cu rețeaua feoviară TEN-T. Firma care va câștiga licitația va îndeplini următoarele obiective specifice: elaborarea Studiului de Fezabilitate; elaborarea documentației necesare emiterii Hotărârii de Guvern privind exproprierea imobilelor necesare lucrării de utilitate publică; elaborarea documentației pentru finalizarea procedurii de expropriere; elaborarea documentației tehnice necesare întocmirii documentaţiei de licitaţie pentru achiziția proiectării și execuției lucrărilor, respectiv a serviciilor de consultanță/supervizare execuție lucrări.

SF pentru modernizarea  Complexului Feroviar București va costa cinci milioane de euro

Valoarea estimată a contractului este de 22.537.410,05 lei fără TVA (echivalentul a aproximativ 4,5 milioane de euro), la care se adaugă TVA în valoare de 4.282.107,91 lei, rezultând o valoare totală estimată de 26.819.517,96 lei (5,4 milioane de euro). Durata de prestare a serviciilor este de 21 de luni, care include și perioada necesară verificării şi aprobării documentelor de către CFR SA.


 


În Complexul Feroviar București intră cinci magistrale

modernizarea complexului feroviar București cale ferată incluse în PNRR Bugetul Ministerului Transporturilor pe 2021 licitație la Regionala Timișoara Retrospectiva feroviară 2020 Strategia feroviară 2021-2025
În stația Balotești lucrările sunt finalizate

Complexul Feroviar București, cu o lungime desfășurată  a liniilor de cale ferată de 605,700 km, cuprinde mai multe zone de analiză/dezvoltare, după cum urmează: Complexul Feroviar București Nord – în lungime de 156,055 km; – Inelul Feroviar București – în lungime de 316,323 km; – Conexiunile cu Inelul Feroviar București – în lungime de 133,348 km.

În  Nodul Feroviar București converg cinci dintre cele opt magistrale feroviare care sunt pe teritoriul României (300, 500, 700, 800, 900) și trei linii secundare (801, 901, 902). Complexul Feroviar București face legătura între ramura nordică a Coridorului Rin-Dunăre (Constanța – București – Brașov – Sighișoara – Simeria – Arad – Curtici – Lokoshaza), ramura sudică a acestuia (Arad – Craiova – București) și alte secțiuni ale rețelei centrale TEN-T (București – Giurgiu, București – Ploiești – Focșani – Pașcani – Ungheni/Vadu Siret).

Se vor compara două-trei variante de traseu

Pentru elaborarea studiului, se vor parcurge următoarele etape principale: 1. stabilirea criteriilor de analiză și proiectare, inclusiv pentru relația cu celelalte moduri de transport dezvoltate la nivelul Regiunii București-Ilfov; 2. analizarea stării actuale a infrastructurii feroviare existente în vederea identificării blocajelor și a altor deficiențe; 3. identificarea scenariilor/opțiunilor tehnico-economice posibile, compararea lor prin analiză multicriterială și selectarea a două-trei variante de traseu; 4. compararea detaliată a variantelor de traseu la nivel de proiect conceptual, pe baza studiilor tehnice, analizei cost-beneficiu și evaluării preliminare a impactului asupra mediului, în vederea selectării variantei optime de investiții. 5. detalierea variantei optime și finalizarea studiului de fezabilitate.

Se vor căuta soluții pentru transportul feroviar periurban

trenuri București Nord-Parc Mogoșoaia PO Parc Mogoșoaia europeron la Parc MogoșoaiaO atenție specială se va acorda Complexului Feroviar București Nord. Restul infrastructurii feroviare din cadrul Complexului Feroviar București va fi, de asemenea, analizat pentru a identifica cererea potențială de trafic și funcționalitățile viitoare (noile servicii sub-urbane/periurbane de călători sau ca by-pass pentru traficul de marfă pe Inelul Feroviar București).

Modernizarea infrastructurii feroviare și implementarea unui Centru de Management al Traficului la nivelul Complexului Feroviar București vor reduce considerabil durata de traversare a centurii feroviare a Capitalei de către trenurile de marfă, asigurând un timp de parcurs mult mai redus și fără opriri, precum și un volum de mărfuri crescut față de situația actuală.

Investiția, finanțată cu  bani europeni

Prin interconectarea rețelei feroviare cu modurile de transport urban (metrou, tramvai etc.), rutier (construirea de spații pentru parcări de transfer) și aerian (Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni) se pot atinge obiectivele dezvoltării mobilității regionale/urbane durabile prevăzute în Regulamentul UE nr. 1315/2013.

Prin lucrările de modernizare care vor fi propuse/proiectate în cadrul Studiului de Fezabilitate, Gara de Nord trebuie să devină polul intermodal principal al Municipiului Bucureşti şi al zonei sale de influență principale – Județul Ilfov.

Sursa de Finantare este asigurată din fonduri de la Bruxelles alocate prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), în proporție de 85%.

Condiții de participare la licitația pentru modernizarea Complexului Feroviar București

Pentru participarea la licitație, se solicită experiență similară. Ofertantul trebuie să facă dovada că a prestat și a dus la bun sfârșit în ultimii cinci ani de zile servicii de elaborare/actualizare/revizuire documentații tehnico-economice pentru specialităţile suprastructură de cale ferată, terasamente de cale ferată, lucrări de artă (poduri/podețe/viaducte etc.), instalaţii de semnalizare feroviară (Centralizare electronică și ETCS nivel 2), telecomunicaţii feroviare (inclusiv GSM-R), energoalimentare (inclusiv SCADA), linie de contact, în valoare cumulată de minimum 10 milioane de lei fără TVA.

Valoarea garanției de participare este de 100.000 de lei și va avea o perioadă minima de valabilitate de șapte luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 16 august 2021, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 16 martie 2022.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share