Site logo
Cofinanțarea pentru calea ferată Timișoara-Szeged, aprobată de consilierii județeni
28 noiembrie 2024
calea ferată Timișoara-Szeged tren direct Timișoara-Szegedcalea ferată Timișoara-Szeged tren direct Timișoara-Szeged

Cofinanțarea pentru calea ferată Timișoara-Szeged a fost aprobată miercuri de consilierii județeni din Timiș.

La data de 11 iulie, în ședința de Guvern a fost semnat un Memorandum care va permite introducerea unui tren direct Timișoara-Szeged, așa cum am scris atunci. Apoi, pe 24 iulie, ministrul român al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru a semna un nou memorandum care prevede refacerea legăturii feroviare dintre Timișoara și Szeged.

Acum, aleșii județeni au aprobat cofinanțarea proiectului, urmând ca 80% din acesta să fie realizat cu fonduri europene prin Programul Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). ”Având în vedere lansarea apelului pentru proiecte strategice în cadrul Programului INTERREG VI România-Ungaria, propunem depunerea proiectului strategic Szeged-Timișoara Dream Railway (Cale ferată de vis Szeged-Timișoara), având ca obiectiv principal elaborarea documentației de proiectare – faza Studiu de Fezabilitate (SF)/Documentație avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru realizarea ulterioară a unei căi ferate care să asigure legătura între Timișoara și Szeged”, se arată în raportul de specialitate al proiectului votat miercuri de către aleșii județeni, citat de site-ul local Timiș Online.



Ce traseu va avea calea ferată Timișoara-Szeged

Traseul căii ferate va fi Timișoara – Dudeștii Noi – Becicherecu Mic – Biled – Șandra – Lovrin – Sânnicolau Mare – Cenad – Szeged. Se va lua în considerare traversarea Mureșului la Cenad spre Apatfalva.

Potrivit reprezentaților CJT, în cazul în care se păstrează traseul căii ferate Szeged-Timișoara, așa cum este propus în cererea de finanțare, se va construi un pod feroviar lângă cel rutier de la Cenad. Pentru acesta din urmă s-a depus deja o cerere de finanțare de către CJ Timiș, în cadrul programului INTERREG VI-A România-Ungaria 2021-2027. Licitațiile vor avea loc doar după obținerea finanțărilor.

”Deci acest tren, dar și un pod peste Mureș și un punct de trecere a frontierei pentru traficul greu sunt în viziunea noastră prioritare în mandatul acesta”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș. Noul pod va fi realizat cu bani europeni accesați de Ministerul Transporturilor. Podul peste râul Mureș a fost dinamitat în urmă cu opt decenii.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share