Site logo
30 septembrie 2022

Sătule de licitațiile blocate în contestații sau fără ofertanți în luna septembrie, companii feroviare importante au demarat proceduri de achiziție a energiei electrice necesare la Bursa Română de Mărfuri.

Ultima licitație, care este una curentă, este cea a companiei Informatică Feroviară. Aceasta cumpără 2415 Mwh cu ședință programată pentru 5 octombrie. Criteriul de atribuire e prețul cel mai scăzut, iar energia se va livra în trei puncte de lucru, respectiv Craiova, Timișoara și Galați. Informatică Feroviară are drept furnizor compania privată Tinmar Energy, al cărei nume a fost menționat recent într-un context nefericit (refuz de ducere la capăt a contractelor, posibilă insolvență etc). Acum, Informatică Feroviară caută furnizori pentru următoarele 12 luni.

Deși alte licitații de energie nu sunt deschise la Bursa Română de Mărfuri de către companiile feroviare, luna septembrie a fost una plină. La începutul lui septembrie, CFR SA a demarat proceduri de achiziție de energie pentru consum propriu pentru opt loturi. Cantitățile licitate au variat între 9000 MW și 42000 MW, iar rezultatele până la acest moment nu sunt cunoscute.

La rândul ei, și CFR Marfă s-a adresat Bursei de Mărfuri cu loturi, precum Ronaț Triaj (1083 MWh, 29 septembrie), CFR Marfă Craiova cu 1622 Mwh, CFR Marfă Galați cu 810 Mwh, IRV Constanța sau Punct lucru Socola pentru 760MWh.

Regionala CFR Călători Timișoara a avut și ea zilele acestea o licitație pentru cantitatea de 1.190 Mwh cu prezentare a ofertelor.

Metrorex continuă să lipsească de la BRM

Una dintre companiile importante subordonate Ministerului Transporturilor absente la Bursa de Mărfuri continuă a fi Metrorex, aceasta încăpățânându-se să cumpere energia necesară prin licitație. Niciuna din licitațiile ultimilor ani nu s-a soldat cu succes.

Potrivit datelor prezentate de Bursă, prețul energiei a crescut și aici masiv. Ultimele cotații la Bursă arată prețuri cuprinse între 4.000 și 5.000 lei pe MWh, în funcție de perioada zilnică de livrare. Este vorba de prețuri de aproape 10 ori mai mari decât cele de acum un an.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share