
Conferinţa ZF Economia verde. La o tonă marfă pe feroviar, cinci tone marfă pe șosele
Tranziţia către transportul feroviar, un transport „verde“, considerat strategic în Uniunea Europeană şi pentru care ţările civilizate au prioritizat investiţiile, se poate face doar prin investiţii în dezvoltarea căilor ferate şi a parcului de locomotive şi vagoane, au fost concluziile speakerilor care au participat la videoconferinţa „Cum poate salva mediul transportul feroviar? Cum creştem calitatea deplasării pe calea ferată pentru a nu pierde trenul tranziţiei la un transport nepoluant?“, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank.
„Îi încurajăm pe toţi jucătorii să vină la discuţii, avem un set-up intern pentru a facilita aceste finanţări şi avem discuţii cu producători de material rulant, transportatori, chiar şi instituţii de stat“, a spus Alexandra Strafalogea, manager Departament Corporaţii Mari la Raiffeisen Bank.
Pe lângă finanţare însă, transportul pe calea ferată are şi alte obstacole, printre ele numărându-se lipsa de receptivitate din partea statului.
„Sistemul feroviar se confruntă cu provocări multiple, dincolo de faptul că nu prezintă niciun interes pentru oficialii Ministerului Transporturilor. Recomandarea Comisiei Europene există încă din 2010, când s-a hotărât ca transportul feroviar să devină prioritar. Noi însă alocăm 1 euro investiţii pentru transportul feroviar şi 10 euro pentru cel rutier. Avem probleme majore în modul în care Ministerul Transporturilor gestionează repartizarea volumelor de marfă între terestru şi feroviar“, a spus Sorin Chinde, vicepreşedintele Grampet, cel mai mare grup feroviar de pe piaţa locală.
România a modernizat mai puţin de 700 km din cei peste 10.000 km de cale ferată pe fonduri europene în ultimii 30 de ani, după cum arată Programul Operaţional de Transport, în varianta trimisă în iunie anul acesta către Comisia Europeană. Eficienţa transportului feroviar de marfă din România este mult sub cea a ţărilor din regiune, trenurile de marfă circulând la noi cu o viteză medie de doar 15-17 km pe oră.
„Uniunea Europeană împinge politica de transporturi în favoarea transportului feroviar, datorită angajamentelor de mediu. Până în 2030, cam 30% din mărfurile de pe şosele ar trebui transferate către transporturile navale şi feroviare. Pe calea ferată avem 50 milioane de tone anual de mărfuri, în timp ce, în transportul rutier, sunt 260 de milioane de tone de marfă“, a mai spus Sorin Chinde.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail