Site logo

Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar a dat publicității raportul pe anul trecut

1 aprilie 2025
Volumul transportului feroviar de mărfuri înființarea companiei de înlocuire a CFR Marfă viteza mărfurilor pe calea ferată Traficul feroviar de mărfuriVolumul transportului feroviar de mărfuri înființarea companiei de înlocuire a CFR Marfă viteza mărfurilor pe calea ferată Traficul feroviar de mărfuri

Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar a dat publicității raportul pe anul trecut, documentul conținând și planurile instituției pe acest an.

Activitatea Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF) s-a concentrat, în anul 2024, pe monitorizarea pieței de transport feroviar și pe urmărirea modului în care au fost respectate prevederile Legii nr. 202/2016, în vederea asigurării accesului transparent şi nediscriminatoriu a operatorilor de transport feroviar la infrastructura feroviară, la infrastructurile de servicii şi la serviciile furnizate în cadrul acestora, potrivit raportului disponibil aici.

GFR amendat cu 3,5 milioane de lei

Astfel, pentru soluționarea plângerilor formulate de operatori de transport feroviar și a verificării din proprie inițiativă a unor linii de cale ferată, CNSDF a adoptat 3 decizii și a impus 25 de măsuri de remediere în sarcina unor societăți din domeniu. De asemenea, ca urmare a monitorizării modului de implementare a Deciziei nr. 1/2023, CNSDF a sancționat Grup Feroviar Român cu 3,49 de milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor impuse de organismul naţional de reglementare şi pentru că nu a permis accesul tuturor operatorilor de transport feroviar la infrastructurile de servicii pe care le operează în staţia CF Palas din zona Portului Constanţa. În ceea ce privește prioritățile asumate de către CNSDF pentru anul 2024, acestea au fost realizate în totalitate. Evidențiem elaborarea, în colaborare cu Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval, a studiului cu tema „Transportul multimodal de marfă în România – evoluții și perspective”. Totodată, în exercitarea atribuției de monitorizare a pieței feroviare, a fost elaborat raportul anual intitulat “Monitorul Feroviar”.

Planurile pentru 2025

În ceea ce privește anul 2025, CNSDF își propune realizarea unei analize având ca obiect: „Aplicarea prevederilor Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european, cu modificările și completările ulterioare, raportat la necesitatea de modificare a acestora din perspectiva competențelor Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar”. Totodată, CNSDF și-a propus să elaboreze un studiu cu titlul „Perspective europene cu privire la integrarea alocării capacităților infrastructurilor de servicii în procesul de alocare a traselor” și să intensifice colaborarea cu actorii de pe piața feroviară și cu organisme de reglementare similare din Uniunea Europeană, în vederea dezvoltării sectorului feroviar din România.

 



Share