Slide


PARTENERI:

Contractele de transport feroviar de cărbune, indexate

By

Guvernul a discutat astăzi un proiect de ordonanță de urgență prin care vor fi ajustate prețurile contractelor sectoriale la serviciile de transport feroviar pentru cărbune.

„Este o măsură foarte importantă, pentru că, prin această decizie continuăm să vizăm menținerea prețului și controlul prețului la energie, sigur, asigurând, totodată, și funcționarea transportului la cărbune pe perioada de iarnă”, a spus premierul Ionel Ciucă la începerea ședinței de Guvern.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privește ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/acordurilor cadru a serviciilor de transport feroviar de produse energetice/cărbune pentru complexele energetice.

Inițiatorul a luat în considerare faptul că în contextul crizei mondiale în domeniu, creşterea explozivă a preţului pe pieţele de energie electrică, gaze naturale şi a combustibilului are ca efect direct creşterea preţului serviciilor de transport pe calea ferată. Aceste creşteri nu au putut fi prevăzute la data încheierii contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru ale serviciilor de transport feroviar de produse energetice/cărbune pentru complexele energetice.

Consecinţa negativă pe care o poate avea neadoptarea acestei ordonanţe de urgenţă este faptul că, în lipsa unui instrument legal prin care părţile să îşi asigure egalitatea de tratament şi împărţirea justă a riscurilor contractuale, în condiţiile evenimentelor menţionate, se creează insecuritatea juridică a părţilor, inclusiv cu privire la posibilitatea continuării/finalizării contractelor de  servicii de transport feroviar de produse energetice/cărbune pentru complexele energetice cu impact direct asupra intereselor economiei naţionale şi ale populaţiei.

Mai multe detalii sunt disponibile aici transport carbune

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share