Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a stabilit cum a luat foc trenul IR 1830 al CFR Călători la Mogoșeni, pe secția de circulație 401, în urmă cu aproape un an. Incendiul ar fi putut fi limitat la un singur vagon dacă nu ar fi durat o oră până să fie scoasă de sub tensiune linia de contact.
Pe site-ul AGIFER a fost publicat recent Raportul de investigare privind accidentul feroviar produs la data de 23 ianuarie 2024, între halta de mișcare Mogoșeni și stația CFR Beclean pe Someș, prin declanșarea unui incendiu la două vagoane din compunerea trenului de călători Interregio nr.1830, aparținând SNTFC CFR Călători SA.
Între Mogoșeni și Beclean pe Someș a luat foc trenul
În ziua respectivă, la ora 06:15, trenul a plecat din stația CFR Galați și avea ca destinație finală Cluj-Napoca.
În jurul orei 17:55, pe linia curentă dintre halta de mișcare Mogoșeni și stația CFR Beclean pe Someș, s-a produs frânarea de urgență a trenului, după ce un pasager a tras semnalul de alarmă. Garnitura s-a oprit la km 1+336. Personalul de tren (șeful de tren, conductorul de bilete și mecanicul ajutor aflat „în regie” pe locomotivă), s-a deplasat către vagonul de călători nr. 50532049115-0 (al treilea din compunerea trenului), unde a constatat existența unui incendiu cu degajare puternică de fum în zona cabinei WC și a tabloului electric, situate în holul din față al vagonului, în sensul de mers.
Cel mai probabil, incendiul a fost declanșat de un fumător
Ceferiștii au încercat să localizeze și să stingă incendiul cu stingătoarele din dotare, dar nu au reușit, așa că au evacuat pasagerii din zona unde ardea. Amintim că initial conducerea CFR Călători a descris accidentul feroviar drept ”un început de incendiu”, așa cum am scris la vremea respectivă, în încercarea de a-l bagateliza.
Concluziile Raportului AGIFER privind cauza care a dus la izbucnirea incendiului sunt că, cel mai probabil, vagonul a luat foc de la o țigară nestinsă în hârtia și resturile menajere aflate sub chiuveta din cabina WC. Însă cum s-a ajuns ca focul să se extindă și la celălalt vagon, nr. 50532049112-7 (al doilea din compunerea trenului)?
Acuzele lui Traian Preoteasa, confirmate de AGIFER
Mecanicul de locomotivă a avizat declanșarea incendiului, inclusiv prin apel telefonic la 112, în jurul orei 17:53. Or, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Bistrița” al județului Bistrița Năsăud și Stația de Pompieri Beclean, au localizat și stins incendiul la ora 20:40, după aproape trei ore.
”Incendiul la al doilea vagon din compunere s-a extins mai târziu, când pompierii deja erau la fața locului, dar aceștia au intervenit numai după legarea la pământ a liniei de contact”, se arată în documentul citat. Încă de atunci, șeful CFR Călători, Traian Preoteasa, a acuzat CNCF CFR SA că a scos prea târziu linia de sub tensiune.
”La ora 17:53 șeful de tren a sunat la 112. La ora 18:10 a ajuns prima mașină de pompieri. La ora 19:05 a fost scos de sub tensiune firul de contact, procedură care intră în atribuțiile CFR SA. Astfel, de la momentul în care șeful de tren a avizat serviciul 112 (ora 17:53) și momentul intervenției pompierilor a trecut mai bine de 1 h, cu toate că prezența acestora a fost operativă, prima mașină sosind la ora 18:10. Deoarece întreruperea tensiunii în firul de contact s-a produs abia la ora 19:05, aceasta a fost efectiv ora la care au putut interveni în sfârșit pompierii”, se arăta în comunicatul dat publicității la acea vreme de operatorul feroviar de stat.
Această situație este confirmată acum de Raportul AGIFER: Între orele 18:09 și 19:08 s-a așteptat confirmarea, în scris, din partea reprezentantului CNCFR că s-a întrerupt alimentarea cu energia electrică și că s-a pus la pământ linia de contact, în vederea utilizării de apă/spumă pentru lichidarea incendiului (…) Privitor la timpii de intervenție pentru punerea la pământ a LC, comisia de investigare a constatat că, în acest caz, precum și în altele investigate, în mod repetat acești timpi au fost inadecvat de mari, cu toate că au fost respectate prevederile art. 15 din Instrucțiuni nr. 355, privind utilizarea Mijloacelor de Intervenție la LC (linia de contact – n.red.), totuși s-a produs întârzierea intervenției pompierilor. Intervenția în caz de urgențe a echipelor IFTE este făcută cu DP (drezina pantograf – n.red.), fără nici o diferențiere față de situația lucrărilor uzuale de intervenție pentru reparația LC. Investigația a revelat faptul că ar putea fi îmbunătățit circuitul de avizare al echipelor IFTE și faptul că s-ar îmbunătăți timpii de intervenție a echipelor IFTE, dacă acestea ar interveni în punctele critice, fără ca mijlocul de deplasare să fie limitat la DP”.
Recomandare de siguranță neluată în seamă
De altfel, stingerea unui incendiu la locomotiva EA 647 aflată la tracțiunea trenului de marfă nr. 90478, produs la Bănița cu mai bine de trei ani înainte (pe 8 octombrie 2020) de cel de la vagoanele trenului IR 1830, s-a lovit de același impediment: a fost oprită târziu tensiunea în linia de contact. În urma acelui accident, s-a emis o recomandare de siguranță care suna în felul următor: ”ASFR să se asigure că CNCFR împreună cu Electrificare CFR și, după caz, cu operatorii de transport feroviar, vor analiza modul de intervenție pentru punerea la pământ a LC, în vederea identificării unor modalități de reducere a timpilor necesari pentru efectuarea acestei operații”.
Numai că recomandarea a rămas neimplementată, după cum se precizează în Raport, așa că situația s-a repetat când a luat foc trenul IR 1830 la Mogoșeni. Iar de această dată valoarea estimativă totală a daunelor materiale a fost de 8.050.689,48 lei – cele două vagoane au ars în proporție de 100% și a fost avariată și linia de contact.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail