Site logo
2 iunie 2022

Tribunalul București a pronunțat zilele trecute decizia sa privind cererea înaintată în iunie 2021 de directorul general Metrorex, Ștefan Paraschiv, privind suspendarea prevederilor CCM din 2020.

În pronunțare, judecătorii Tribunalului au respins cererea Metrorex, depusă în iunie 2021. „Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Ia act de precizarea pârâtului în sensul solicitării cheltuielilor de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale”, scrie decizia pronunțată la data de 27 mai și publicată zilele trecute.

Decizia a fost salutată de liderul sindicaliștilor de la metrou Ion Rădoi. „Iată că acel Contract Colectiv de Muncă, contestat din 2020 de reprezentantii Administrației de la Ministerul Transporturilor și Metrorex, a fost validat de Instantele Juridice și se aplică acum cu toate prevederile negociate la vremea respectivă, demersurile contestatarilor fiind anulate în Justiție”, a scris Rădoi, miercuri, pe pagina de socializare a sindicatului.

CCM din 2020 prevede o creștere de salarii de 18%, procent egal cu cel cu care sindicaliștii cer și acum majorarea salariilor.

În iunie 2021, sindicatul Metrorex informa public acțiunea administrației. „Vă aducem la cunoştinţă că Directorul general al Metrorex SA, Ştefan Paraschiv, a formulat o acţiune având ca obiect o cerere de ordonantă preşedinţială pentru suspendarea efectelor CCM Metrorex 2020-2021, înregistrat la ITM cu nr. 249/05.20.2020. Se doreşte astfel suspendarea drepturilor legale acordate unei categorii socio-profesională vitale, care a asigurat, atât în perioada stării de alertă cât şi în perioada stării de urgenţă, transportul în condiţii de siguranţă pentru cetăţenii municipiului Bucureşti şi nu numai. Salariaţii/membrii de sindicat nu au beneficiat de munca la domiciliu, libere suplimentare, drepturi de care au beneficiat alte categorii socio-profesionale, desfăşurând o activitate intensă în beneficiul tuturor cetăţenilor şi asigurând mobilitatea urbană în sensul bunei funcţionări a economiei”, au scris reprezentanții sindicaliștilor în iunie 2021.

Decizia Tribunalului de zilele trecute a fost urmată de o altă acțiune inițiată, de data aceasta de Ion Rădoi. Luni, acesta a inițiat o acțiune privind litigii de muncă la secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale cu obiect „anulare act”. Cererea se judecă în prezent pe fond.

Tot zilele acestea se judecă la Tribunalul București o cerere de verificare măsuri preventive în care Ion Rădoi, alături de Elena Minea Claudia, apar drept inculpați. Astfel de cereri se judecă atunci când:

  • se constată că temeiurile care au determinat luarea măsurii se menţin sau există temeiuri noi care justifică o măsură preventivă, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere menţinerea măsurii preventive faţă de inculpat;
  • când constată că au încetat temeiurile care au determinat luarea sau prelungirea măsurii arestării preventive şi nu există temeiuri noi care să o justifice ori în cazul în care au apărut împrejurări noi din care rezultă nelegalitatea măsurii preventive, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere revocarea acesteia şi punerea în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză. În tot cursul procedurii de cameră preliminară, judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, verifică periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii arestării preventive şi a măsurii arestului la domiciliu.

Trimis în judecată în aprilie

În luna aprilie 2022, Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei şi de şantaj, potrivit unui comunicat DNA. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul de investigare a infracţiunilor asimilate corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ion Rădoi, la data faptei şi în prezent preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deţinută de USLM), pentru infracţiunile de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite (7 acte materiale) şi şantaj, dar şi a unui administrator al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite (3 acte materiale).

Procurorii anticorupţie au susținut în rechizitoriu că prezenta cauză a avut ca obiect investigarea modului în care Rădoi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea de lider sindical pentru a obţine foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

„Influenţa şi autoritatea în calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaţilor”, pretindeau anchetatorii. (sursa foto, Ion Rădoi Facebook)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share