Firmele de transport feroviar sunt mai degrabă rarități printre cele care au afaceri de peste 100 de milioane euro, calcule făcute în contextul în care Guvernul ar fi dorit o taxă de așa-zisă „solidaritate” de 1% pe afacerile companiilor cu o astfel de cifră de afaceri.
Potrivit datelor solicitate de economedia.ro există un total de 354 de firme din România care au avut anul trecut afaceri mai mari de 100 de milioane de euro. Coaliția de guvernare a vehiculat ideea unei taxe de solidarita de 1% din afaceri care să fie plătită de aceste companii.
Între timp, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că anul acesta nu vor fi introduse noi taxe, iar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că și bugetul pe anul 2022 va fi construit fără noi taxe.
Dar care sunt companiile feroviare de pe lista celor 354? Prima poziție este deținută de o companie de stat, și anume CFR Călători. Cu o cifră de afaceri de 1,82 miliarde lei (pierderi de 354.9 milioane lei) compania de stat ar fi cea mai afectată. Urmează CFR SA cu afaceri de 936 milioane lei și pierderi de 281 milioane lei, precum și CFR Marfă cu 516,8 milioane lei și pierderi de 335,08 milioane lei, potrivit cifrelor Economedia.
Din sectorul privat afectată ar fi și Astra Rail Industries SA ce a avut în 2020 afaceri de peste 675 de milioane de lei și o pierdere netă de 11 milioane de lei, potrivit publicației menționate.
Pe partea de transporturi feroviare efectuate de operatori privați afectați, ar fi GFR și Tim Rail Cargo. Prima companie are 692 de milioane de lei cu un profit net de 31,9 milioane net, iar Tim Rail Cargo 490 de milioane de lei cu un profit net de 4,4 milioane lei.
În fruntea listei domină companiile din industria auto, energie, retail carburanți și alimente și altele.
Detalii suplimentare despre subiect sunt disponibile aici intr-un alt articol Club Feroviar.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail