Doi producători potențial interesați de trenurile cu hidrogen ale ARF
Doi producători europeni sunt interesați de o potențială nouă licitație pentru trenurile cu hidrogen a ARF, aceștia trimițându-și sugestiile la ultima consultare de piață, a cincea, organizată de Autoritate.
Cele două firme producătoare, și anume Siemens Mobility și Alstom Transport au făcut sugestii în mare parte diferite, corespunzătoare strategiilor fiecărui producător. Raportul de consultare a pieței detaliază propunerile astfel:
Cerințele Siemens Mobility
– eliminarea prevederilor referitoare la scaune, în condițiile în care platforma companiei oferă scaune nereglabile, dar confortabile. Orice altceva ar duce la creșteri de prețuri și durate mai mari.
– eliminarea cerinței privind raza minimă în depou de 100 de metri. Sarcina mentenanței și a depoului revine ofertantului, deci e inutilă cerința.
– certificarea IRIS (certificarea calității în industria feroviară). Cerința să fie obligatorie doar la partea de producție/proiectare tren.
– solicită un mod clar de sancționare dacă nu se atinge valoarea ofertată.
– separarea clară a prevederilor pivind achiziția propriu-zisă și mentenanța (nu poti plăti penalități pe suma combinată mentenanță – livrare pentru rateuri la activitatea de livrare).
– introducerea unor praguri maxime de răspundere.
– penalități de 0,025% pe zi de întârziere cu posibilitatea rezilierii la atingerea unei sume a penalităților de 10% din total (400 de zile de întrâziere, potrivit calculelor noastre).
– obligativitatea furnizorului de a înlocui în patru luni produsele respinse, necorespunzătoare.
– penalitățile și daunele nu pot depăși 30% pentru produse și 30% pentru mentenanță.
– valoarea garanției de bună execuție nu poate depăși 10% pentru produse și pentru mentenanță, separat.
– scutirea furnizorului de obligativitatea plății primelor de asigurare la polița de asigurare.
– asigurările nu vor acoperi partea de uzură sau deteriorare.
– dacă o încetare a contractului va avea loc nu din cauza furnizorului, acesta este îndreptățit la compensație pentru toate costurile suportate.
– plata în avans 15%, 20% la începutul asamblării primului tren, 15% începutul punerii în funcțiune a primului tren, 40% începutul asamblării celui de-al patrulea tren, 10% livrare tren.
– plata în avans 15% la mentenanță la două luni de la semnarea contractului, restul în rate lunare.
Citește aici de trenurile cu hidrogen proiect fanion a useristului Cătălin Drulă
Ce vrea Alstom Transport SA
– cash flow neutru care să includă plăți la termene intermediare în faze de proiectare și execuție;
– plată în avans la mentenanță care să permită realizarea depoului și echipamentelor;
– definirea unui număr anual de kilometri parcurși pe care să fie fundamentată activitatea de mentenanță;
– calendarul de livrări să fie nu cerință eliminatorie, ci element de evaluare;
– proiectul să fie unul pilot cu acceptarea unei valori medii de 80% pentru disponibilitate.
BEI-PASA cere cumpărarea trenurilor, nu contează de unde vin banii
La discuții au participat și experții BEI-PASA, iar impresia lăsată este că aceștia au sugerat o lăsare jos a gărzii de către ARF pentru concretizarea licitației. Astfel, raportul spune că s-a solicitat o analiză a cauzelor pentru care licitațiile precedente au fost anulate, și anume timpul de pregătire a ofertelor, timpul de livrare, modalități e plată, număr mic de trenuri achiziționate etc. Se cere ARF să ia în considerare „riscul anulării de noi licitații” și estimarea termenului de livrare a primei rame în perioada 2029-2030.
Deși conducerea ARF și-a exprimat anterior scepticismul privind maturitatea tehnologică a acestei soluții cu hidrogen BEI-PASSA, cere să se analizeze „oportunitatea unei strategii de relocare a finanțării din PNRR aferente RE-H cu identificarea altei surse de finanțare”. Mesajul pare a fi unul clar: nu interesează cu ce bani le luați, dar să le luați și nu apare ca verosimilă posibilitatea anulării proiectului.
ARF face declarații critice privind trenurile cu hidrogen
În februarie 2024, președintele ARF făcea declarații critice privind oprtunitatea cumpărării trenurilor.
„Avem în derulare licitaţia cea mai complicată, cea a trenurilor pe hidrogen. Avem semnale că de data aceasta am lăsat suficient de jos coada, cât să ajungem aproape de ceea ce poate de fapt industria să facă pentru că ceea ce s-a lăudat industria în 2021 n-are nicio legătură cu realitatea. Şi pentru că este una dintre bornele PNRR, a trebuit să facem compromisuri peste compromisuri. Vă dau un exemplu, cel mai concludent: dacă în toate celelalte licitaţii fiabilitatea pe care noi o cerem este de peste 98%, deci avem punctaj între 98% şi 99,99%, aici a trebuit să scădem cerinţa de fiabilitate la 90% – şi încă primim semnale că s-ar putea ca nici la 90% să nu poată trenurile să fie garantate pentru că, în realitate, trenuri pe hidrogen, în Occident, au ajuns să stea la gard, deoarece celulele de producţie a energiei electrice nu funcţionau aşa de bine în timpul rece, cum s-a crezut în fazele de prototip”, spunea Ștefan Roşeanu, la un eveniment dedicat infrastructurii de transporturi și logisticii.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail