Înalta Curte de Casație și Justiție a dat undă verde pentru începerea judecării dosarului de corupție legat de avizele pentru Magistrala de metrou Drumul Taberei și în care protagoniști sunt doi afaceriști, Dragoş Dobrescu (grupul de la Monaco) și Pier Luca Canino (fost șef al Astaldi România), precum și un avocat – Doru Cătălin Boştină. Dosarul „șpăgilor în rate la metrou” primește undă verde
-
Detalii soluţie: Respinge, ca nefondate, contestaţiile declarate de contestatorii Dobrescu Dragoş, Canino Pier Luca şi Boştină Doru Cătălin împotriva încheierii din data de 19 decembrie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, în dosarul nr. 7051/2/2022/a1 (2986/2022). Obligă contestatorii la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu, astăzi, 28 februarie 2023.
După cum informează justnews.ro, la sfârșitul anului trecut Curtea de Apel București hotărâse să respingă ca nefondate solicitările de restituire a cauzei la procuror. De asemenea, judecătorul a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 481/P/2017 din data de 4 octombrie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, privind pe cei trei inculpați, precum și legalitatea administrării probelor și efectuării actelor de urmărire penală, dispunând astfel începerea judecății. Tot atunci, judecătorul a decis ca onorariul avocaților din oficiu pentru inculpații Dobrescu Dragoș, Boștină Doru Cătălin și Canino Pier Luca, în cuantum de câte 300 lei, să fie avansat din fondurile Ministerului Justiției.
Dosarul „șpăgilor în rate la metrou”
În octombrie anul trecut, procurorii DNA anunțaseră într-un comunicat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi oameni de afaceri și un avocat), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic și cumpărare de influență, comise în forma autoratului și a complicității și spălarea banilor. În rechizitoriul întocmit, procurorii au afirmat că, în contextul desfășurării unor lucrări în București la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20-26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celălalt om de afaceri, ambii inculpați în cauză, suma de 1.000.000 euro (plătibili în decursul a patru ani), în schimbul exercitării influenței pe care a pretins că o are asupra unui primar de sector din București, pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare execuției lucrărilor respective. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi promis că vor fi soluționate favorabil și plângerile cetățenilor (riverani) nemulțumiți de modalitatea în care se derulau lucrările respective.
Pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceștia urmau să fie remiși prin intermediul unei societăți controlate de avocatul inculpat în cauză, sub forma unor servicii fictive de „mentenanță”.
În această modalitate, la data de 9 septembrie 2013, ar fi fost transferați în contul unei societăți administrate de primul dintre inculpați o primă tranșă, în valoare de 547.000 lei, bani care ulterior au fost retrași sub formă de cash. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, sumă care a fost depusă de inculpatul trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în contul unei unități bancare.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail