Site logo

Electrificarea Cluj -Frontieră a ajuns la 5%. CFR SA zice că totul e „conform planului”

3 martie 2025

Cu un an înainte de termenul de finalizare a lucrărilor pentru proiecte PNRR, anume 2026, stadiul fizic pe anumite porțiuni din electrificarea Cluj Napoca – Frontieră e sub 5%. Asta nu împiedică CFR SA să răspundă întrebărilor presei locale, în limbaj de lemn că totul se desfășoară conform planului.

„Operația a reușit dar pacientul e mort”, cam astfel ar putea să se prezinte anul viitor soarta PNRR și a proiectului de modernizare și electrificare a liniei Cluj Napoca – Frontieră, proiect care pe alocuri e sub 5% definitivat dar despre care CFR SA are doar vorbe bune.

Potrivit stadiului lucrărilor prezentat de CFR SA în decembrie 2024 era de 4,47% pe lotul 3 Poieni Aleșd, 8,10% pe Aleșd – Frontieră Ungaria, 21% Cluj Napoca – Aghireș și 31% pe lotul 2 Aghireș -Poieni. Toate loturile trebuie terminate în august 2026 pentru ca România să mai primească bani de la Uniunea Europeană pentru lucrări.

În aceste condiții presa locală s eplânge că primește răspunsuri albe, în limbaj de lemn inutile de la CFR SA.

„Întrebați despre progresul real al lucrărilor, reprezentanții CFR au oferit un răspuns generic, fără nicio valoare informativă (…) lucrările se desfășoară conform planului, în funcție de condițiile din teren și de graficul de execuție stabilit cu antreprenorul (…) Nimic despre kilometrii finalizați, nimic despre eventualele probleme, nicio asigurare că proiectul este pe drumul cel bun. Sau pe calea ferată cea bună”, se plâng jurnaliștii de la media9.ro.

Și mai grav, atunci când am cerut explicații despre posibile întârzieri și riscul de a nu finaliza lucrările în termenul impus de PNRR, răspunsul CFR a fost la fel de lipsit de substanță, afirmă ei. “CFR SA colaborează cu toți factorii implicați pentru implementarea cu succes a proiectului și respectarea termenelor asumate.” 

Ce mai scrie publicația menționată

Pe de altă parte, am vorbit cu Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructură.

„Pe loturile 1+2 sunt șanse mari să circulam în 2026, mai întâi diesel, cum scriam. Loturile 3 și 4 sunt încă în chinurile facerii, birocratice, și doar printr-o minune vor fi gata în termenul PNRR, 2026. Așadar, riscul de a pierde bani din PNRR e foarte mare”, a spus Ciurea.

Atitudinea companiei de stat ridică o întrebare fundamentală: sunt conștienți cei din conducerea CFR de gravitatea întârzierilor sau pur și simplu se prefac că nu există o problemă? Pentru că, dacă proiectul nu este finalizat până în 2026, România pierde finanțarea europeană, iar electrificarea liniei Cluj – Episcopia Bihor devine un alt proiect ratat.

Întrebați despre posibile penalități pentru constructori în cazul întârzierilor, reprezentanții CFR au răspuns sec:

“Toate contractele de execuție includ prevederi referitoare la respectarea termenelor și la aplicarea penalităților în cazul nerespectării acestora.”

Această lipsă de transparență și refuzul de a oferi răspunsuri clare sunt semnele clasice ale unui proiect care merge spre eșec. Realitatea din teren nu se schimbă cu fraze vagi și declarații de PR. Dacă ritmul lucrărilor nu este accelerat, România riscă să piardă finanțarea.

În loc să comunice transparent, CFR preferă să ofere răspunsuri în silă, de parcă ar spune direct: „Nu e treaba voastră ce facem noi aici”

 



Share