Doi eurodeputați români au fost numiți co-raportori pe raportul Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro.
Este vorba de deputații europeni Siegfried Mureșan (PPE/PNL) și Dragoș Pîslaru (Grupul Renaissance, USR PLUS), care vor fi co-raportori pe implementarea mecanismului.
Siegfried Mureșan a fost nominalizat în această poziție de Grupul PPE în Parlamentul European după ce anterior fusese co-raportor al Parlamentului privind adoptarea Mecanismului de Redresare și Reziliență. Al treilea co-raportor pe acest raport este Eider Gardiazabal, din partea Grupului Socialiștilor Europeni.
„Mă bucur că pot continua munca în Parlamentul European pe cel mai important plan de investiții adoptat vreodată în UE. Ca raportor pe adoptarea mecanismului, am lucrat șapte luni în Parlamentul European pentru a ajunge la cea mai bună formă a legislației ce permite acum implementarea mecanismului și a planurilor naționale de redresare și reziliență. M-am asigurat, în primul rând, că România va putea finanța prin acest mecanism proiectele de infrastructură vitale țării noastre, proiecte care contribuie totodată la tranziția spre o economie verde și la digitalizarea țării. Aceste proiecte se regăsesc acum în Planul Național de Redresare și Reziliență al României pentru a fi finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență. Din poziția de co-raportor pe implementarea mecanismului, rolul meu și al celorlalți doi colegi co-raportori este să ne asigurăm acum că toate aceste prevederi importante sunt respectate în procesul de implementare a planurilor naționale de către statele membre. Vom lucra strâns cu Comisia Europeană pentru a ne asigura că banii din mecanism sunt investiți în plină transparență și cu respectarea principiilor statului de drept. De asemenea, mă voi asigura că România și celelalte țări membre sunt sprijinite de la nivel european atunci când au nevoie pentru implementarea planurilor naționale”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
Bani pentru calea ferată din România, prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență
Prin acest mecanism european, România va beneficia inclusiv de bani pentru calea ferată.
Prin PNRR sunt propuse trei direcții de abordare a intervențiilor: proiecte de modernizare completă a infrastructurii feroviare; lucrări de refacere și electrificare pentru restul liniilor, într-o primă fază, urmate de lucrările aferente structurilor, respectiv implementării ERTMS în faza a doua de modernizare; înnoirea/modernizarea parcului de material rulant cu vehicule feroviare electrice.
Costul estimat al acestor intervenții este de aproximativ 1,5 miliarde de euro (1,78 miliarde de euro cu TVA) și nu include costul lucrărilor de modernizare/reînnoire și electrificare pentru proiectele cuprinse în rețeaua feroviară primară și cea secundară.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail