Slide


PARTENERI:

EXCLUSIV Document intern. Dan Costescu pregătește o restrângere de activitate la CFR Călători

By
restrângere de activitate la CFR Călători Covid 19restrângere de activitate la CFR Călători Covid 19

În contextul pandemiei de coronavirus, se pregătește o restrângere de activitate la CFR Călători, reiese dintr-o adresă trimisă de directorul general al societății, Dan Costescu, către cele opt regionale. În document se evocă posibilitatea închiderii unor case de bilete, a renunțării la plata orelor suplimentare, prin compensarea cu perioadele inactive, și a reducerii numărului ”nașilor”. Nicăieri însă nu se face referire la eventualitatea trecerii unei părți din personal în șomaj tehnic.

Adrian Bărbulescu

restrângere de activitate la CFR Călători Covid 19

”Având în vedere instituirea stării de urgență pe teritoriul României (…) se impune realizarea unei analize la toate nivelurile organizatorice în vederea adoptării de măsuri menite să contracareze efectele negative generate de criza Covid-19 asupra situației economice a societății, datorată (sic! – n.red.) reducerii de activitate (reducerea numărului de trenuri, suspendarea circulației unor trenuri și a cererii de transport și implicit a încasărilor societății care se reflectă în mod direct în venituri. În vederea dimensionării activității pentru perioada 15.04-16.05.2020 se va avea în vedere numărul de trenuri aflat în circulație la data de 08.04.2020, în intervalul orar 0-24, cât și criteriile stabilite de direcțiile de specialitate, care nu sunt limitative. În acest sens, se va determina un necesar de personal din toate ramurile de activitate cu justificarea detaliată pe tren pregătit tehnic sau deservit în parcurs și unitate de vânzare”, se arată în preambulul adresei menționate.

Restrângere de activitate la CFR Călători. Se pot închide casierii

Apoi, sunt luate pe rând ramurile de activitate. În ceea ce privește ramura Comercial, pentru casieri se precizează că se va face o analiză a vânzărilor de bilete pe o perioadă de cinci zile, cu previziuni și extrapolări. O mențiune importantă este că nu se vor mai plăti ore suplimentare.

La stațiile cu mai mult de un casier se menționează posibilitatea reducerii numărului acestora, iar la cele cu unul singur se poate trece la sistarea activității, totală sau parțială – în anumite intervale orare.

Și pentru personalul de tren și personalul TESA și operativ aferent se elimină plata orelor suplimentare. Tot aici, la automotoare și trenurile compuse din maximum două-trei vagoane se va face turnus redus cu doar un șef de tren pe garnitură. La trenurile mai lungi, cu mai multe vagoane, vor fi un șef de tren și un conductor.

Fără ore suplimentare plătite pentru mecanicii de locomotivă

În continuare, sunt enumerate măsurile care vor fi luate în ceea ce privește ramura Tracțiune. Plata orelor suplimentare se elimină și pentru mecanicii de locomotivă. ”Compensarea orelor suplimentare pentru funcția mecanic de locomotivă, astfel încât să se elimine plata orelor necompensate în termen de 60 de zile”, se arată în document.

De asemenea, se va analiza oportunitatea menținerii unor activități de control sau de continuitate în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, ”în scopul eliminării orelor festive efectuate de către personalul tehnico-ingineresc”.

Automotoare în loc de trenuri cu locomotive diesel și vagoane

Se menționează și măsura redistribuirii personalului de pe locomotive pe alte funcții – șefi de tură, revizori de locomotive, acari – astfel încât să le fie asigurată norma întreagă. Tot la Tracțiune, se menționează, în afara tăierilor de venituri, și o măsură economică și anume înlocuirea cu automotoare a unor trenuri formate acum din locomitive diesel și vagoane.

La ramura Vagoane, sunt enumerate unele măsuri ce vor fi luate în contextul reducerii de activitate. Stabilirea numărului de personal este lăsată la latitudinea șefilor de regionale.

Restrângere de activitate la CFR Călători. Șefii de regionale trebuie să-și facă temele până luni

În ceea ce privește personalul TESA din aparatul central și din regionale, și aici se preconizează reduceri. ”Un număr minim de personal TESA care să asigure funcționarea subunităților și aparatelor centrale ale sucursalelor”, se menționează în document.

Analiza referitoare la activitatea fiecărei sucursale regionale va fi transmisă conducerii CFR Călători până la data de 13 aprilie – lunea viitoare.

Adresa semnată de directorul general al CFR Călători, Dan Costescu, și contrasemnată de mai mulți directori din societate vine în contextul anunțului făcut miercuri seara de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, potrivit căruia veniturile operatorului feroviar de stat au scăzut cu 75%.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share