Site logo
30 martie 2020
salariile la CFR SA programul de lucru la societățile feroviare Ioan Pintea a preluat mandatulsalariile la CFR SA programul de lucru la societățile feroviare Ioan Pintea a preluat mandatul

Directorul general Ioan Pintea a anunțat luni când se vor plăti salariile la CFR SA, mai exact avansurile salariale pe luna martie 2020. Anunțul vine pe fondul unor tensiuni în rândul angajaților gestionarului de infrastructură feroviară din România.

Adrian Bărbulescu

salariile la CFR SA programul de lucru la societățile feroviare Ioan Pintea a preluat mandatul

”Până pe 5 aprilie este termenul limită de plată și le vom plăti până atunci. Îi asigur pe angajați că își vor primi banii. Tot până pe 5 aprilie vor primi și bonurile de masă”, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ioan Pintea.

Declarația sa vine pe fondul unor nemulțumiri în rândul angajaților companiei, care se tem că, pe fondul reducerii încasărilor gestionarului de infrastructură, vor fi întârzieri la plata salariilor. CFR SA are aproximativ 23.200 de salariați, în aparatul central și la nivelul regionalelor de cale ferată.

Pandemia de coronavirus de tip nou a afectat serios încasările companiei. Atât operatorul feroviar de stat CFR Călători cât și operatorii privați de transport feroviar de călători au anulat, cumulat, câteva sute de trenuri. Cum garniturile nu au mai circulat, operatorii nu au mai plătit pentru ele nici tariful de utilizare a infrastructurii (TUI) către CFR SA.

Salariile la CFR SA, afectate de reducerea programului de lucru

În proiectul de venituri și cheltuieli pe 2020 al CFR SA, cheltuielile cu personalul sunt în sumă de aproape 1,7 miliarde de lei. La finele anului, se prognozează că CFR SA va avea 23.406 salariați, față de numărul mediu de 22,947. Câștigul mediu lunar brut pe salariat nu este prea mare, de 5.315 lei (valoarea recalculată). Deși figura pe ordinea de zi a ședinței de joi seara, Guvernul nu a adoptat bugetul CFR SA pe 2020, așa că în fiecare lună compania poate cheltui 1/12 din valoarea bugetului pe anul trecut.

Salariile unor angajați de la compania de infrastructură au avut deja de suferit, după ce Consiliul de Administrație a decis reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână. Reducerea programului, care a antrenat și diminuarea salariilor, se aplică în principal pentru personalul administrativ.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share