Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a adoptat marți o hotărâre prin care nu se acordă gratuități la transportul public pentru pensionari la orele de vârf.
Primarul Emil Boc a anunţat că, după ieşirea din starea de urgenţă, purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în transportul în comun din Cluj-Napoca, iar acesta va fi utilizat până la ora 8,30 doar de către persoanele care merg la muncă şi cei care au urgenţe medicale, pentru evitarea aglomeraţiei.
Emil Boc a declarat, marţi, la şedinţa Consiliului Local că se vor marca locurile în autobuze și tramvaie cu păstrarea distanţei de minimum un metru între călători. „Pe transportul în comun vor fi câteva lucruri importante de ştiut, se vor marca locurile în autobuz cu păstrarea distanţei de un metru cel puţin între călători, iar purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie. Urcarea în autobuz se va face numai pe uşa din faţă şi facem recomandarea să utilizeze dimineaţa până la 8,30 transportul în comun doar cei care merg la muncă sau care au urgenţe medicale speciale, pentru evitarea aglomeraţiei. Restul să utilizeze transportul în comun după ora 8,30, pentru a putea respecta distanţarea socială în autobuz, iar cei care sunt activi şi merg la muncă să poată ajunge la timp”, a spus Boc.
Gratuități la transportul public pentru pensionari, valabile doar după ora 8,30
În consecință, facilitățile la transportul în comun pentru persoanele vârstnice, pensionarii cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și cetățenii din onoare se vor acorda sub formă de abonamente valabile de luni până vineri, pe tot parcursul zilei, cu excepția intervalului orar 06,30 – 08,30, iar sâmbăta și duminica conform programului de funcționare a CTP. Această măsură nu se aplică în perioada vacanței de vară a elevilor.
În altă ordine de idei, la fiecare patru ore se va impune dezinfecţia mijlocului de transport în comun, astfel încât să fie eliminată posibilitatea de transmitere a viruşilor. „Pentru cei care sunt într-o situaţie vulnerabilă, fără venituri, vom achiziţiona măşti de protecţie pe care să le punem la dispoziţie, vor fi undeva între 1.000 – 1.500 de persoane, iar pentru acest proiect am alocat 300.000 de lei”, a mai spus Emil Boc.
Consilierii locali au mai decis creșterea plafonului pentru care se acordă gratuitate pe toate mijloacele de transport ale CTP la 2.150 de lei, față de 1.700 de lei, cât este în prezent, urmând ca cei care au pensii între 2.151 şi 2.400 de lei să beneficieze de transport gratuit pe o singură linie. Prevederea potrivit căreia gratuitatea se acordă persoanelor trecute de 70 de ani indiferent de venit, a rămas nemodificată.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail