Premierul Florin Cîțu a aflat că angajații Ministerului Transporturilor, ai unor companii din subordine, dar și familiile acestora, circulă gratuit, ceea ce nu i se pare normal.
doru.cireasa@clubferoviar.ro
Șef peste un Guvern format de două partide ce au câștigat alegerile cu promisiunea că vor fi eliminate sistemul pensiilor speciale și cel al pensionărilor în floarea vârstei, Florin Cîțu își îndreaptă acum furia către facilitățile primite de angajații Ministerului Transporturilor și familiile acestora.
Pisat marți de ziariști să spună dacă Ministerul Transporturilor va primi sau nu mai mulți bani decât cei 300 de milioane de lei vehiculați inițial, Cîțu a trecut la ofensivă sugerând – fără a spune concret – că acolo la minister e risipă, cum ar fi transportul gratuit acordat familiilor unor angajați din Minister. Cîțu a aflat și el de gratuități, ca orice român senin, de bună credință. „Eu nu știam că Ministerul Transporturilor angajaților familiilor acestora și subordonate (neclaritățile îi aparțin – n.red.) circulă gratuit, nu mi se pare normal. Din 1989 (când vine vorba de ce a cerut Ministerului, exprimarea lui Cîțu e neinteligibilă – n.red.)”, a spus el.
Cât privește problema în sine, întrebat în mai multe rânduri de jurnaliști dacă va majora suma acordată la rectificare, Cîțu a refuzat răspunsul invocând absența programelor de restructurare a companiilor. El nu a putut da niciun exemplu de proiect aflat în stadiu de 0% după cum menționase anterior, spunând că va face public în viitor o astfel de listă.
Presiuni USR în sprijinul lui Drulă
Influenta Anca Dragu, membru USR, președinte al Senatului și fost ministru de Finanțe, și-a exprimat zilele trecute convingerea că Ministerul Transporturilor va primi la rectificare mai mulți bani decât sumele vehiculate zilele trecute în media. Anca Dragu consideră că la rectificarea bugetară ar putea fi alocat un miliard de lei, pe lângă cele 300 milioane de lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor. Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat duminică la Digi TV că este posibil ca la rectificarea bugetară să fie alocat un miliard de lei peste cele 300 milioane de lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor.
Gratuitățile cuprinse în legea 201 din 2003
Gratuitățile acordate angajaților și familiilor acestora sunt prevăzute de legea 201 din 2003.
Legea 210 din 2003 spune că:
“Art. 1. – (1) Salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la compartimentele de specialitate feroviară din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători «C.F.R. Călători» – S.A., la filialele acesteia, precum şi la subunităţile din structura organizatorică a acestora beneficiază anual de autorizaţii de călătorie în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române, în mod gratuit.
(2) Membrii de familie ai salariaţilor prevăzuţi la alin. (1) beneficiază anual de 24 de file de permise de călătorie pe căile ferate române, în mod gratuit.”
“Art. 2. – (1) Beneficiază anual de 24 de file de permise de călătorie pe căile ferate române în interes personal, în mod gratuit, salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată:
a) în aparatul central al Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 1 alin. (1);b) la Autoritatea Feroviară Română – AFER;c) în unităţile medicale din reţeaua proprie a Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;d) în grupurile şcolare industriale de transporturi căi ferate şi în grupurile şcolare de material rulant pentru transporturi feroviare;e) la Clubul Sportiv Rapid Bucureşti;f) la Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(2) Pentru călătoria în interes de serviciu salariaţii prevăzuţi la alin. (1) beneficiază de autorizaţii sau permise de călătorie pe căile ferate române, în mod gratuit, după caz. Funcţiile de conducere din unităţile menţionate la alin. (1) lit. a) şi b), care beneficiază de autorizaţii de călătorie, se stabilesc prin ordin al ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei şi nu mai beneficiază în anul respectiv de permise de călătorie.
(3) Lista grupurilor şcolare industriale de transporturi căi ferate şi a grupurilor şcolare de material rulant pentru transporturi feroviare, ai căror salariaţi beneficiază de permise de călătorie pe căile ferate române în interes personal, în mod gratuit, este prezentată în anexa nr. 1.
(4) Membrii de familie ai salariaţilor prevăzuţi la alin. (1) beneficiază anual de 12 file de permise de călătorie pe căile ferate române, în mod gratuit.”
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail