Site logo
Fostul șef al CFR Călători, Dan Costescu, scos din CA ROMATSA
16 aprilie 2021

Fostului șef al CFR Călători, Dan Costescu, nu i s-a mai prelungit mandatul în CA ROMATSA, după ce în februarie a fost scos de către ministrul Cătălin Drulă și din cel al CFR Telecomunicații. În schimb în CA celor două companii de stat au apărut cel puțin un consilier al ministrului și un membru de vază al USR care își rotunjesc bine veniturile din banii statului.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Noua structură de conducere a ROMATSA nu îl mai menționează pe Dan Costescu membru în CA, după ce în februarie mandatul lui nu a mai fost prelungit la CFR Telecomunicații. Suma pierdută de Costescu prin dispariția indemnizației acordate ca membru CA ROMATSA nu e cunoscută căci deciziile AGA privind numirile în funcții (ce conțin și nivelul indemnizației) nu sunt făcute publice.

ROMATSA este însă una dintre regiile de stat cu cele mai mari salarii, iar indemnizațiile CA se stabilesc în funcție de salariul directorului general. Astfel regia cheltuie in medie lunar brut 28.000 lei pe salariul fiecărui angajat (555 milioane lei la 1.600 angajați în 2020).

După ce nu i s-a mai prelungit mandatul în CA Telecomunicații CFR SA, lui Costescu i s-au găsit înlocuitori. În martie 2021 in CA Telecomunicații a fost numit  George Marussi, secretar general USR. El pare a fi încântat de destituirea lui Costescu, căci menționează pe pagina sa de socializare articolul Club Feroviar în care informam despre aceasta. „Reformăm România” este mesajul postat de acesta, alături de articolul Club Feroviar.

La începutul lunii aprilie în CA Telecomunicații și-a făcut apariția și Mihai Diaconu, consilier al ministrului. El a părăsit sectorul privat în 2009 pentru a ocupa în ultimii 13 ani doar funcții bănoase în administrația publică.

Tot CA Telecomunicații mai include și un alt personaj aparte, pe Radu Găvruța. Numit cu aproximativ un an în urmă în CA Telecomunicații, Găvruța  este menționat de Valeriu Nicolae , persoană publică ce a analizat CV-urile multor aleși, ca fiind consilier județean, șef de CA la un teatru, expert la finanțe, șef de resurse umane, consilier parlamentar, lider sindical și lector universitar.

În Opoziție fiind, atât PNL, cât și USR, au ridicat în slăvi OUG 109, privind guvernanța corporativă, și au promis că, odată ajunși la putere, toate pozițiile din CA al companiilor de cale ferată vor fi ocupate prin concursuri. Un an mai târziu, o parte a concursurilor sunt demarate, multe de către PSD, însă rezultatele zac închise în sertare.

„Am dat multe examene cu firma de recrutare (…) interviuri, lucrări, planuri… Am luat examenul, sunt pe lista scurtă…. lista care e transmisă la Minister/companie sau probabil la ambele. De la momentul acesta nu am mai primit nicio informare. Procedura e suspendată undeva în zona crepusculară. Poate că Ministerul Transporturilor îi consideră nepotriviți pe cei de acolo”, spunea în toamna anului trecut pentru Club Feroviar un candidat la un CA feroviar.

Pile politice, candidați de partid care au ratat Parlamentul, tineri zeloși implicați în campanii electorale și persoane cu CV-uri ciudate, mercenari ai aparatului administrativ al Guverului au ajuns să populeze Consiliile de Administrație ale companiilor de cale ferată. Pe bani buni. Apare o armată de funcționari in administrație, afiliați politic în mod declarat sau nu, care azi sunt de găsit la un minister, mâine la altul, poimâine in CA-ul unei societăți de stat, deseori concomitent în mai multe structuri. Cum bugetele cabinetelor demnitarilor sunt limitate, miniștrii ajuns să își numească consilierii  în diferite structuri pentru a rotunji veniturile acestora și a fi ochiul și urechea lor. Autonomia decizională e mică însă opiniile acestora sunt importante căci, se știe, în spatele lor, stă ministrul.

Numirile se fac pe câte patru luni, provizoriu, iar deseori schimbările de la conducerea ministerelor sunt urmate de schimbări la nivelul CA-urilor. Corpul de sinecuriști este deseori preluat și dus acolo unde demnitarul va ocupa eventual, o nouă funcție publică.

Acest peisaj contrastează cu promisiunile făcute cu ocazia adoptării OUG 109. Idealul ar fi fost ca pozițiie de CA să fie ocupate prin concursuri publice organizate de firme de recrutare cu persoane de pregătire corespunzătoare, numite pe mandate de 4-5 ani. Contractele de mandat ar trebui să prevadă indicatori de performanță a căror atingere să ducă la încasarea bonusurilor.

În schimb, s-a ajuns la un sistem corupt, menținut și în prezent. „Tot pe provizorat și sinecuri, aștia provizorii sunt ținuți pe 2 și 4 luni. La lesă. Le mai dau 2 sau 4… dacă sunt simpatici. Dacă nu pun pe alții. Pe 109 ar trebui puși pe 4 ani. Se mimează respectarea procedurii pe 109, în fapt pozițiile acestea fiind moneda de schimb, sinecuri și control. Ar trebui finalizată procedura să fie niște oameni care să aibă curajul să gândească, să ia niște decizii curajoase. Nu doar să semneze ca primarii, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor. Mulți sunt vechi. Abonați acolo. Cumva ei știu cum funcționează sistemul. Asta îi califică. În opinia mea îi califică la menținerea situatiei de sistem greoi, cu progrese discutabile și generatoare de sisteme greu funcționale. Nu poți face lucrurile la fel, în buclă și să ai pretenții ca rezultatele sa fie altfel”, spunea candidatul menționat.

CFiR, singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, organizează ediţia a IV-a a Târgului de Carieră Feroviară în România în datele de 20-21 aprilie, online.

Angajatori
Colaboratori Parteneri Media
facultatea de transporturi UPB logo CFDP

MAI MULTE DETALII

 

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share