Companiile românești au prezentat la InnoTrans Berlin, eveniment bienal dedicat transporturilor pe șină, produse de tehnologie complexă, care au suscitat interesul vizitatorilor de la târg.
Compania arădeană Astra Vagoane Călători a adus chiar un tramvai model nou în două module. Directorul general Astra Vagoane Călători, Marian Mihail Călin a oferit câteva detalii. „Tramvaiul Astra s-a bucurat de un real success, au fost mulți vizitatori în primele zile. Vine cu un nou design, am colaborat cu grupe de studenți de la Universitatea de Arhitectură. Postul de conducere se bucură de o nouă configurație, adică anumite comenzi au fost mutate de pe pupitru și implementate în display-ul digital. Sunt deci condiții mai bune pentru conducătorii vehiculului. Părțile din spate și față au suferit un facelift și am venit cu noi modele de faruri. Tramvaiul dispune de un sistem de avertizare și anticoliziune, deci e o nouă generație. Softul sistemului de tracțiune a fost dezvoltat astfel încât această variantă de tramvai va avea fiabilitate sporită. Vor fi livrate tramvaie cu de la două la șase module, în funcție de solicitările clienților”, spune el.
Software feroviar
Există și companii românești de software prezente la târg, precum BenoliTech SRL. „Suntem în railways, în automotive. Pe partea de railways lucrăm cu o firmă din Germania care are ca end-customer Deutsche Bahn. Compania are oficii în Iași și București și un număr de peste 70 de ingineri, din care 40% sunt pe partea de railways”, informează Bogdan Tocilă, inginer software.
În domeniul feroviar compania oferă soluții de interpretare a datelor privind starea infrastructurii, la pavilionul companiei fiind prezentat celor interesați și un simulator în miniatură. Cu ajutorul unor senzori se citesc starea căii, denivelările și se decide dacă este necesară mentenanța rapidă sau nu. Soluțiile oferite variază de la semnalizări feroviare, sisteme de interlocking digital, treceri la nivel de cale ferată etc. Benoli este activă în patru domenii, și anume transporturi feroviare, transporturi auto și industrie automotive, dezvoltare web.
Mașini de sudură pentru export
Alte două companii de tehnologie ridicată sunt Hiarom și ContRail, din a căror colaborare a rezultat o mașină de sudat calea ferată. În timp ce Hiarom răspunde de platforma auto, utilajele de sudură sunt ale firmei ContRail. Utilajul prezentat și desigur și fotografiat de mulți vizitatori va fi exportat în Singapore, spune Andrei Țipău, director general ContRail.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail