Site logo
FOTO-VIDEO Cum funcționează transportul public din Varșovia. Deosebiri față de București
3 decembrie 2024
transportul public din Varșoviatransportul public din Varșovia

Chiar dacă include doar două linii de metrou, transportul public din Varșovia este mai eficient decât cel din București, dar și mai scump. Ingredientele eficienței sale sunt sistemul de trenuri metropolitane și rețeaua de tramvaie foarte bine pusă la punct.  

Am profitat de o vizită în capitala Poloniei pentru a studia sistemul de transport în comun din acest oraș cu o populație de 1,86 milioane de locuitori, asemănătoare cu cea a Bucureștiului. Dacă adăugăm și zona metropolitană din provincia Mazovia, Varșovia ajunge la peste trei milioane de locuitori.

transportul public din Varșovia


transportul public din Varșovia



Metroul din Varșovia are doar două linii, care însumează 39 de stații și o lungime de puțin peste 40 de kilometri. Cele două magistrale se întâlnesc în centrul Varșoviei, la stația Świętokrzyska. Sistemul de transport subteran este operat de Metro Warszawskie, o companie deținută de Municipalitatea Varșoviei. Deosebirile sunt că la București Metrorex este deținută de Ministerul Transporturilor, iar la noi rețeaua este mult mai extinsă: cinci magistrale, 63 de stații și o lungime de aproape 80 km.

Și am mai constatat o deosebire majoră între cele două sisteme de metrou. Chiar dacă am utilizat metroul într-o zi de duminică, trenurile veneau la un interval de maximum cinci minute, față de, uneori, și peste 10 minute la București în weekend și în timpul săptămânii, în afara orelor de vârf.

Materialul rulant este format din trenuri produse de PESA, Siemens și Skoda și niciunul nu este la fel de vechi precum cele produse la Întreprinderea de Vagoane Arad (acum Astra Vagoane Călători) și care mai circulă și acum pe Magistrala 4 Gara de Nord 2-1 Mai. În plus, în trenuri sunt sisteme moderne de afișaj, prin care este semnalată poziția în timp real a trenului, iar anunțurile privind următoarea stație se fac atât în limba poloneză, cât și în limba engleză.

În unele stații, trebuie doar să schimbi peronul pentru a lua un tren metropolitan, fiind noduri intermodale.



Trenuri metropolitane asigură mobilitatea în  oraș și localitățile limitrofe

Varșovia are foarte multe stații feroviare, din care pleacă și trenuri de lung parcurs operate de compania națională PKP, și trenuri metropolitane.

Rețeaua de trenuri metropolitane și suburbane se numește Szybka Kolej Miejska (SKM; în traducere Tren Urban Rapid) și este administrată de compania Szybka Kolej Miejska Sp. z.o.o., care aparține Municipalității, sub supervizarea Autorității de Transport Public din Varșovia (un fel de TPBI de la noi). SKM include cinci linii permanente și alte două temporare, iar fluxul de călători este unul important, având în vedere că oferă o deplasare rapidă între diferite puncte ale orașului, dar și spre și dinspre localitățile din zona metropolitană.

La București, de mulți ani există doar discuții despre introducerea trenurilor metropolitane. Asta chiar dacă infrastructura există și nu ar necesita mari investiții, cum ar fi pe relațiile București Nord-București Băneasa-București Obor sau București Nord-Chiajna-București Progresu.



Tramvaiele, rol cheie în transportul public din Varșovia

Așa cum spuneam la începuitul articolului, un alt element cheie pentru mobilitatea urbană din Varșovia îl reprezintă rețeaua de tramvaie. În paranteză fie spus, sunt doar tramvaie și autobuze în Varșovia, neexistând rețea de troleibuze. Pe majoritatea marilor artere, autobuzele au benzi unice dedicate, pe care pot circula și mașinile electrice.








Revenind la sistemul de transport cu tramvaiul (căci autobuzele nu fac obiectul publicației noastre), acesta este foarte eficient, chiar dacă rețeaua are o lungime defășurată de doar 125 km (față de aproximativ 150 km la București). Deosebirea față de Capitala României este însă că toată rețeaua din Varșovia este modernizată, în vreme ce la noi au mai rămas 50 km care necesită lucrări. În consecință, călătoria cu tramvaiul în Varșovia nu este una cu zgâlțâieli, ca prin multe zone ale Bucureștiului. Mai au și ei tramvaie vechi, dar proporția este mult mai mică decât la București, unde predomină încă bătrânele V3A, chiar dacă au fost cumpărate 100 de vehicule moderne de la Astra Vagoane Călători Arad.

Tramvaiele din Varșovia sunt produse de PESA, Siemens și Skoda, iar majoritatea au podeaua coborâtă (măcar parțial). Sistemele electronice de informare a călătorilor sunt prezente în fiecare vehicul din transportul public din Varșovia. În plus, foarte multe stații au sisteme de informare, iar de pe tabele poți afla în timp real când urmează să sosească următorul tramvai.

Calea de rulare a tramvaielor este separată de restul carosabilului aproape peste tot, iar macazurile sunt cu acționare automată (nu se dă jos vatmanul pentru a schimba macazul, ca la noi). De aceea, călătoriile cu tramvaiul sunt extrem de rapide și de confortabile.

Compania Municipalității, Tramwaje Warszawskie sp. z.o.o., are un parc activ de tramvaie de peste 700 de unități. În consecință, intervalele de succedare sunt extrem de mici.

Călătorii mai scumpe la Varșovia decât la București

Să vedem acum și costurile de deplasare cu transportul public din Varșovia. Un bilet care este valabil 75 de minute (nu 90 de minute, ca la noi) costă 4,5 zloți, echivalentul a aproximativ 5,2 lei.

Biletele sunt pe suport de carton cu bandă magnetică și sunt valabile la orice mijloc de transport, inclusiv la trenul de aeroport (asupra căruia vom reveni). La București, pentru trenul care leagă Gara de Nord de Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni trebuie un bilet separat, care costă 5,5 lei, față de 3 lei cel din oraș.

Mai trebuie menționat faptul că la Varșovia, în intervalul de 75 de minute cât este valabil biletul, poți să intri și să ieși de la metrou de câte ori vrei. La București, dacă ai ieșit, la următoarea intrare trebuie să mai plătești 3 lei. Însă în Varșovia biletele pe suport de carton cu bandă magnetică nu sunt singura modalitate de plată a călătoriei. Mai sunt și carduri, iar validarea se poate face inclusiv prin scanarea cu telefonul mobil a unui cod QR din mijlocul de transport. Așa că dacă vedeți polonezi ridicând telefonul în tramvai, nu este pentru a-și face selfie, ci pentru a plăti călătoria.

Trenul de aeroport, mai lent, dar mai modern




În final, câte ceva și despre trenul de aeroport. Trenul străbate toată Varșovia, oprind în mai multe stații, printre care și gara centrală – Warszawa Centralna. De aici până la aeroport sunt doar 10 km (față de 21 km la noi din Gara de Nord), însă distanța este străbătută tot în 21 de minute, ca la noi. Explicația este că garnitura oprește în mai multe stații pe traseu, înainte de a ajunge la aeroport.

Linia ferată este electrificată, pe ea circulă rame electrice (nu diesel, ca la noi) produse de elvețienii de la Stadler, care asigură o capacitate de transport mult mai mare. În afară de capacitatea ramelor, trebuie menționat și faptul că intervalul de sucecdare este de 20 de minute, la jumătate față de București. În fine, la Aeroportul Chopin (Lotnisko Chopina w Warszawie) stația terminus este subterană, nu supraterană ca la Otopeni.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share