După greva profesorilor și ieșirea lor în stradă, luni a avut loc și mitingul ceferiștilor la Ministerul Transporturilor, ”colecția” de primăvară-vară. Câteva sute de angajați ai CFR Călători s-au adunat în fața Palatului CFR, unde-și au sediul atât ministerul, cât și operatorul feroviar de stat.
”Înarmați” cu vuvuzele, megafoane și pancarte, ceferiștii s-au strâns luni dimineață în fața sediului Ministerului Transporturilor. Sunetul goarnelor în care suflau cu năduf ceferiștii se auzea de departe, chiar de la Gara de Nord.
Alături de membrii Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) s-au aflat și sindicaliști din silvicultură și din alte organizații afiliate de CSN Meridian.
De pe 1 iulie ceferiștii ar putea opri lucrul
Președintele FSTFR, Rodrigo Gabriel Maxim, a amenințat că începând cu data de 1 iulie ceferiștii ar putea opri lucrul.
De fapt, la remorcarea trenurilor nu vor mai ieși decât locomotivele care sunt cu reparațiile la zi și complet echipate, conform instrucțiilor feroviare, a explicat liderul sindical. Adică foarte puține, în condițiile în care nu sunt bani pentru reparații și piese de schimb, din cauza faptului că bugetul de venituri și cheltuieli al SNTFC CFR Călători SA nu a fost aprobat de Guvern nici până acum.
Delegație a sindicaliștilor, primită de oficiali ai Ministerului Transporturilor
După ce revendicările lor au fost strigate de la megafon, o delegație a sindicaliștilor, condusă de Rodrigo Gabriel Maxim, s-a dus în sediul Ministerului Transporturilor, pentru a-și prezenta nemulțumirile în scris și oral.
La minister au fost primiți de secretarul de stat responsabil cu coordonarea sectorului feroviar, Ionuț Săvoiu, directorul Direcției de Transport Feroviar, Dragoș Anoaica, și de președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu.
„Ni s-a promis că la 1 iulie 2023 se va face rectificarea bugetară şi repede şi negocierea – şi se va aplica şi salarizarea. Creşterea va fi puţin mai mare pentru că trebuie să cuprindă şi reîntregirea, adică acei 16% care s-au dat în anul anterior – creştere a salariilor cu rata inflaţiei în septembrie şi decembrie 2022, care nici pe aceea Guvernul României nu vrea să o recunoască. Va trebui să se facă mai întâi acea reîntregire şi aplicat acel coeficient de 25% de creştere a fondului de salarii. Noi le-am spus că la 1 iulie vom face ce am spus şi vom aştepta până se face rectificarea bugetară. Dacă acea rectificare bugetară nu se face la 1 iulie şi se face mai târziu, vom opri lucrul. Practic, oprim că vrem, nu vrem, că n-avem cu ce să circulăm. Aşteptăm şi aplicarea Legii 195/2020 cu creşterea salarială, pentru că legea este în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu aplicare de la 1 iulie 2023 şi orice lege trebuie respectată şi de Guvernul României, cum o respectă şi ceferiştii”, a declarat Rodrigo Maxim după întrevederea de la minister.
Apoi, în jurul orelor prânzului, mitingul s-a încheiat, așa cum era prevăzut. Ceferiștii vor ieși însă din nou în stradă, pe 26 iunie, dacă până atunci revendicările lor nu vor fi soluționate favorabil de către guvernanți. Apoi, așa cum am arătat mai sus, este posibilă încetarea lucrului în plin sezon estival.
Lista de revendicări la mitingul ceferiștilor la Ministerul Transporturilor
Lista de revendicări a ceferiștilor este lungă, iar în cele ce urmează o vom prezenta succint.
O primă nemulțumire a sindicaliștilor este legată de lipsa de respect pe care o manifestă conducerea SNTFC CFR Călători SA, prin faptul că în acest an ceferiștii au sărbătorit la date diferite Ziua Feroviarului, respectiv salariații CNCF CFR SA și cei ai CFR Marfă pe stil nou pe 16 februarie, iar salariații operatorului de călători, pe stil vechi, pe 23 aprilie.
FSTFR este nemulțumită de neacordarea unei premieri de Ziua Feroviarului de cel puțin la nivelul salariului minim garantat în plată, așa cum a fost negociat și consemnat în Procesul Verbal de negociere din 24 noiembrie 2022 și așa cum s-a semnat în Actul Adițional nr. 1 din 28.11.2022 la CCM 2022-2023 în vigoare la SNTFC CFR Călători SA. Prima acordată ceferiștilor de Paști a fost de numai 300 de lei, iar pentru Ziua Feroviarului nu au primit nimic.
Conducerea CFR Călători mai este acuzată de sindicaliști că tergiversează aplicarea Legii nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar. La cap. X art. 39 din legea menționată se prevede că: ”în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi va fi elaborat regulamentul de funcționare a Consiliului de Disciplină”, fapt ce nu s-a întâmplat, deși legea a intrat în vigoare pe 1 ianuarie.
Sindicaliștii mai spun că Guvernul României trebuie să înțeleagă că ceferiștii doresc aplicarea în întregime de la 1 iulie 2023 a prevederilor Legii nr. 195/2020, atât în ceea ce privește salarizarea, cât și în ceea ce privește pensionarea.
O altă nemulțumire este legată de neaprobarea bugetului CFR Călători pe anul 2023 și de subcompensarea operatorului de stat de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Prin neaprobarea bugetului, nu se poate face la timp achiziția de piese de schimb la locomotivele rămase defecte sau la locomotivele aflate la revizii.
Sindicaliștii reproșează ARF că nu a achiziționat până pe 31 decembrie 2020 trenurile de călători noi pentru care erau bani disponibili prin POIM în exercițiul financiar 2014-2020. ”Protestăm față de faptul că ARF nu a înaintat alte proiecte de achiziție trenuri de călători noi pe fondurile europene din exercițiul financiar 2021-2027 prin Programul Operațional Transport”, se mai arată în documentul FSTFR.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail