Site logo

FOTO-VIDEO Tramvaiul Astra Vagoane numărul 100 a ieșit pe traseu. 7 în loc de 55

7 octombrie 2024
Tramvaiul Astra Vagoane numărul 100Tramvaiul Astra Vagoane numărul 100

Tramvaiul Astra Vagoane numărul 100 livrat Primăriei Capitalei a ieșit luni la prânz pe traseu. Nu pe traseul liniei 55, așa cum este inscripționat pe el, ci pe linia 7. La momentul care a marcat încheierea contractului dintre producătorul arădean și Municipalitate au luat parte Valer Blidar și Marian Mihail Călin, acționarul majoritar, respectiv directorul general al Astra Vagoane Călători, și Nicușor Dan și Stelian Bujduveanu, primarul general și viceprimarul Bucureștiului.



Tramvaiul Astra Vagoane numărul 100
Tramvaiul Astra Vagoane numărul 100

”Suntem la sfârşitul unui proiect foarte important pentru bucureşteni. În spatele nostru avem cel de-al 100-lea tramvai din lotul de 100 pe care compania Astra Vagoane Călători le-a furnizat către municipiul Bucureşti, mare parte din bani pe fonduri europene. Vreau în primul rând să mulţumesc companiei Astra pentru că a trecut peste problemele care au fost, inclusiv de finanţare, chiar și acum avem o întârziere de finanţare, şi a respectat graficul pe care şi l-a asumat. Tramvaiele care au venit deja au peste 8 milioane de kilometri parcurși în Bucureşti şi bucureştenii le cunosc, sunt silenţioase, fiabile, sunt ceea ce trebuie să aibă Bucureştiul în 2024”, a declarat Nicuşor Dan.

El a fost întrebat de jurnaliști care au fost motivele pentru care s-au înregistrat întârzieri la plata tramvaielor livrate de Astra Vagoane Călători Arad. ”Pentru că, pe de o parte, noi am primit din taxele şi impozitele bucureştenilor cu un miliard de lei mai puţin decât în lunile corespunzătoare ale anului trecut şi, pe de altă parte, încă avem şi pe termie, şi pe tramvai bani pe care noi i-am plătit în avans şi care nu ne-au fost decontaţi fie de Ministerul Fondurilor, fie de agenţie”, a răspuns edilul.



Tramvaiele puteau ajunge mai repede dacă nu era blocată Valea Oltului



”Cred că până acum am spulberat toate reținerile, toate îndoielile și am demonstrat că suntem o firmă serioasă. Puteam livra tramvaiele chiar înainte de termen, cu o lună – o lună și jumătate mai înainte, dar Valea Oltului a fost blocată, iar trailerele noastre nu au putut ajunge. Oricum, contractul s-a încheiat la termenul stabilit”, a spus, la rândul lui, Valer Blidar.

Omul de afaceri a amintit că în urmă cu două săptămâni a prezentat la InnoTrans Berlin noul model de tramvai produs de Astra Vagoane Călători, ”care a fost cel mai vizitat produs din târg”. Acest lucru a demonstrat, potrivit lui Valer Blidar, faptul că Astra Vagoane Călători nu este cu nimic mai prejos față de alți producători de tramvaie din Europa.

Tramvaiul Astra Vagoane numărul 100 circulă pe linia 7, nu pe 55

După ce oficialii Municipalității și cei ai producătorului arădean au vizitat tramvaiul nou-nouț, acesta a plecat în prima sa cursă pe traseu.

”Modernizarea și dotarea liniei de tramvai nr. 55” – este inscripția de pe tramvai prin care se menționează că a fost cumpărat din fonduri europene. El nu a plecat însă în cursă pe linia 55, deoarece traseul acesteia este modernizat doar de la Terminalul Multimodal Pantelimon până la intersecția cu șoseaua Mihai Bravu, de aici și până la celălat capăt de linie, la Piața Unirii, șinele fiind cele vechi. În cosecință, tramvaiul Astra Vagoane Călători numărul 100 a fost introdus în circulație pe linia 7, între Piața Unirii și Gara Progresul, linie pe care mai circulă deja alte două tramvaie noi.

Dotări de ultimă generație în noile tramvaie Astra Vagoane Călători

Cele 100 de tramvaie au o capacitate totală de 322 de locuri fiecare, dintre care 56 pe scaune, precum și un loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante și cărucioarele pentru copii.

Ușile, zonele de acces și trecerile asigură accesul călătorilor cu nevoi speciale (dizabilități locomotorii și/sau mobilitate redusă) pe platforma special destinată, dar și ai celorlalți călători pe toată lungimea vagonului. Tramvaiul este prevăzut cu buton de semnalizare a intenției de acționare a rampei atât la interiorul, cât și la exteriorul vagonului, precum și semnalizare la bord pentru conducătorul de vehicul. Trapa (rampa) este rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală cu sistem de protecție împotriva plecării tramvaiului cu trapa deschisă.

De asemenea, tramvaiele Imperio sunt dotate cu cinci uşi duble, cu sistem antistrivire, ceea ce asigură transferul ușor al călătorilor la urcare și coborâre, fără obstacole sau zone înguste în dreptul ușilor de acces. Din punct de vedere al confortului, tramvaiele au următoarele dotări: echipament de climatizare destinat asigurării aerului condiţionat/încălzirii, atât în salonul de călători, cât și la postul de conducere, salonul iluminat în tehnologie LED, sistem de informare vizuală și auditivă în tehnologie LED/LCD, afișaje de traseu exterioare și indicatoare pentru avizare stații cu LED-uri, monitoare extrawide pentru afișarea traseului și a stațiilor, precum și WIFI gratuit pentru călători.

În plus, tramvaiele beneficiază de sistem ticketing și sistem POS de achiziționare a cardului direct în tramvai. Vehiculele au un nivel de zgomot redus, sistem de recuperare a energiei la frânare, sistem de supraveghere video 24/24 și sistem de numărare a călătorilor. Ca noutate, în aceste tramvaie călătorii au posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat celorlalți utilizatori atunci când nu este folosit.

Gabriela Firea voia tramvaie turcești

Tramvaiele turcești Panorama Modernizarea liniei de tramvai deraieri la STB tramvai nou în București covid în microbuze licitația pentru tramvaie autobuze pe linia de tramvai investiții în linii de tramvai STB după 15 mai reorganizarea companiilor municipale mai puține tramvaie în București Gabriela Firea și Traian Băsescu Firea îi dă replica lui Ludovic Orban transport public gratuit licitația pentru tramvaie tramvaie turcești la BucureștiPe 11 mai 2021, primarul general Nicușor Dan a semnat contractul de achiziție a 100 de tramvaie fabricate de Astra Vagoane Călători Arad, destinate Societății de Transport București, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Amintim că fosta administrație a Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a vrut să încheie contractul pentru furnizarea celor 100 de tramvaie cu compania turcească Durmazlar, însă atât Consiliul Național de Soluționare a Constestațiilor, cât și Curtea de Apel București au dat dreptate producătorului român de material rulant.

Apoi, odată ce ele au început să fie livrate către municipalitate, în urmă cu doi ani, aceeași Gabriela Firea a făcut uz de toate mijloacele pe care le avea la dispoziție pentru a împiedica punerea lor în circulație pe șinele din București.



Share