Furnizorul de electricitate al Metrorex în momentul de față a cerut intrarea în insolvenţă, dosarul fiind înregistrat pe 15 iunie la Tribunalul Buzău. Este vorba de Getica 95, cel mai mare furnizor autohton de energie din piaţa concurenţială, deţinut de omul de afaceri Viorel Tudose. Firma buzoiană alimentează Metrorex pe baza unui contract încheiat în vara anului trecut, iar licitația pentru un nou contract a fost anulată.
Adrian Bărbulescu
”E un moment în viaţa oricărei firme. Nu este vorba de acumulare de pierderi în cazul nostru, ci pur şi simplu ne aflăm într-o acută lipsă de lichidităţi şi cerem protecţia statului”, a precizat Viorel Tudose, citat de Ziarul Financiar. Potrivit acestuia, compania nu a denunţat contracte de furnizare, dar retragerea finanţatorilor, concomitent cu neîncasarea facturilor au obligat compania să apeleze la protecţia insolvenţei.
“Este o etapă. Sunt şi zile mai negre, dar credem că dacă cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, a trecut cu bine prin această etapă, la fel vom face şI noi, cel mai mare furnizor”, a mai spus Tudose.
Potrivit unui comunicat al companiei, neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piaţa de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecţia prin legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea preţurilor internaţionale la cărbune, gaze naturale şi petrol, au crescut şi preţurile pe piaţa internă ceea ce a condus la o criză în piaţa de energie. În plus, preţul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent faţă de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacţionează cu peste 50 euro). Toate acestea au determinat o creştere aproape exponenţială a preţurilor la energia electrică, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea europeană.
Furnizorul de electricitate al Metrorex, afaceri de 1,5 miliarde de lei în 2020
Datele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că Getica 95 avea la finalul primei luni din 2021 o cotă de piaţă de 12,15%, faţă de procentul de 7,9% din perioada similară a anului trecut.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Getica 95 a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei, de 2,3 ori mai mare faţă de cea consemnată 2019, şi un profit net de 81,5 milioane de lei, faţă de 26,1 milioane înâ anul anterior. Getica 95 a ajuns la finalul anului trecut la o cotă pe piaţa concurenţială a energiei de 9,36%, faţă de 5,97% în 2019.
Getica 95 a semnat anul trecut contractul cu Metrorex
În vara anului trecut, Metrorex a atribuit firmei Getica 95 Com, în urma unei licitații, un contract pentru furnizarea de energie electrică pentru un an de zile, fiind vorba de o cantitate previzionată de 198.800 MWh.
Estimat inițial la 87,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru 76,3 milioane de lei, fără TVA. La procedura de achiziție lansată de Metrorex au participat și CEZ Vânzare, Hidroelectrica și Tinmar Energy. ”Pe parcursul procedurii de achiziție a energiei electrice sau pe parcursul derulării contractului de furnizare a energiei electrice, numărul locurilor de consum va crește cu 5 (de la 31 – n.r.), respectiv cu 10 puncte de măsură. ANEXA 2, parte componentă a Caietului de Sarcini se va modifica odată cu finalizarea lucrărilor de punere în funcție a Magistralei 5 de metrou Râul Domnei – Eroilor 2 cu 4 locuri de consum (8 puncte de măsură) și a Magistralei 4 Racordului 2 Parc Bazilescu – Străulești cu 1 loc de consum (2 puncte de măsură)”, se arăta în caietul de sarcini al licitației.
Licitația pentru un nou contract de furnizare a fost anulată
Anul acesta, la începutul lunii aprilie a fost lansată o nouă licitație pentru furnizarea de energie electrică la Metrorex, care a avut ca termen limită de depunere a ofertelor data de 6 mai 2021. Până la acea dată, potrivit informațiilor din sistemul electronic de achiziții publice, au depus ofertă doar cehii de la CEZ Vânzare.
Numai că, ulterior, licitația a fost anulată și nici nu a mai fost lansată o altă procedură de achiziție. În anunțul de pe SEAP se precizează că au fost depuse numai oferte neconforme sau inacceptabile. Valoarea totală estimată a contractului, ce se intenționa a fi încheiat pentru un an de zile, era de 88.414.450 de lei.
Metrorex are un sistem de alimentare ce include 36 locuri de consum (cu cinci mai multe decât anul trecut, pentru că între timp a fost pusă în funcțiune Magistrala 5), respectiv 81 puncte de măsură. Cantitatea totală de energie electrică estimată pentru 12 luni este de 215.000 MWh.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail