Site logo
23 decembrie 2021

Precizările făcute miercuri seară de către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la un post TV ridică serioase semne de întrebare privind majorările salariale de la companiile de cale ferată din 2022. In timp ce unii se așteaptă că salariile să crească cu 10% de la 1 ianuarie. Grindeanu spune că aceasta se va întâmpla doar dacă se vor putea susține economic creșterile la companii, în condițiile în care acestea niciodată nu au avut profit.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 22 decembrie, că majorarea salariilor angajaților din sectorul feroviar se va face doar în cazul în care companiile vor putea susţine economic acest lucru, potrivit ziare.com.

Întrebat la Profit TV despre creşterile salariale din sectorul feroviar, ministrul Sorin Grindeanu a afirmat că ”ceea ce s-a agreat în urma discuţiilor cu sindicatele şi cu reprezentanţii companiilor, este în comunicatul oficial, agreat de ei şi de sindicate, aflat pe site, şi care spune în esenţă următorul lucru: că suntem de acord cu aceste creşteri, fără a spune niciun procent, dacă ne înscriem în limitele date de buget şi, de asemenea, de aprobarea bugetelor companiilor din subordine”.

Ministrul a arătat că bugetele companiilor din sectorul feroviar, CFR Infrastructură, Marfă şi Călători vor fi aprobate probabil în februarie, martie. Trebuie spus însă că deseori bugetele se aprobă mai târziu. Metrorex nu are nici acum, cu o săptămână înainte de finele anului, buget aprobat.

”Atunci, dacă acele companii vor veni, când vor prezenta bugetul, şi vor fi aprobate în Guvern, vor putea susţine din punct de vedere economic aceste creşteri, nimeni nu are nimic împotrivă”, a spus Grindeanu.

Despre o posibilă creştere salarială în sectorul feroviar, de la 1 ianuarie, Sorin Grindeanu a răspuns: ”Am înţeles că aceasta a fost o comunicare neoficială, pe surse, şi care nu e convenită de niciuna dintre părţi. Singurul lucru convenit a fost acel comunicat, convenit de ambele părţi”.

Sindicatele cred că au obținut 10%

Declanșată în dimineața zilei de luni, greva ceferiștilor s-a încheiat în aceeași zi, în urma finalizării negocierilor dintre liderii de sindicat și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Se va relua circulația trenurilor. Am sfătuit oamenii să reia activitatea. Am obținut o creștere salarială de 10% începând de anul viitor, care să acopere inflația”,  declara pentru Club Feroviar președintele Federației Naționale Sindicale Drum de Fier, Florea Dobrescu. El a precizat că un alt punct convenit a fost anularea Ordinului semnat de fostul ministru Cătălin Drulă prin care se interzicea participarea reprezentanților sindicali la ședințele Consiliilor de Administrație ale societăților feroviare cu capital de stat.

Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanții federațiilor sindicale din calea ferată.

Discuțiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar dar și pe situația creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată.

Comunicatul Transporturilor: Au convenit să se agreeze în condițiile aprobării

Comunicatul remis de ministerul Transporturilor după întâlnire este însă mult mai rezervat și conține o multitudine de „dacă” și de termen ce relativizează promisiunile.

„Părțile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca și soluție creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022, în condițiile aprobării cadrului legal și financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat și bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar.

Totodată părțile s-au angajat să identifice constant soluții pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situația căii ferate”.

Vezi mai jos și alte articole despre greva de luni 20.12.2021

Sindicatele: „Prorogăm” activitatea celor 47.000 de ceferiști

A început greva la CFR. Când au loc negocieri și ce spun Florea Dobrescu și Rodrigo Maxim

Mesajul ministrului Sorin Grindeanu pentru greviștii de la calea ferată

CFR Călători dă vina pe CFR SA și SCRL Brașov pentru protestul de la calea ferată

STB reintroduce linia expres 780, pentru a prelua călătorii afectați de greva de la CFR

VIDEO. Legea Statutului Personalului Feroviar, bomba pe care PSD și-a plasat-o pe scaun

Simu și Preoteasa, amenințări voalate pentru greviștii de la CFR. ”E un protest ilegal”

Ce miniștri ai Transporturilor s-au confruntat cu greve la CFR și metrou în ultimii 30 de ani

BREAKING Greva ceferiștilor s-a încheiat. Ce au obținut sindicaliștii la negocieri

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share