Site logo

Gruia Stoica cere CFR Marfă 25.000 de euro

4 aprilie 2025
CFR Marfă a transmis Ministerului Transporturilor propunerea GFR de cumpărare a acțiunilor Rolling Stock Operatorul național de transport marfă CFR Marfă cere dizolvarea Rolling Stock la Tribunalul București. Rolling Stock Company grânele din UcrainaCFR Marfă a transmis Ministerului Transporturilor propunerea GFR de cumpărare a acțiunilor Rolling Stock Operatorul național de transport marfă CFR Marfă cere dizolvarea Rolling Stock la Tribunalul București. Rolling Stock Company grânele din Ucraina

Mare investitor cu vise planetare, Gruia Stoica, prin compania sa, a cerut în instanțele de judecată plata a 25.000 de euro de la CFR Marfă, companie pe care a parazitat-o timp de ani buni.

Plata reprezintă onorariile avocaților lui Gruia Stoica, pe care acesta spune că CFR Marfă trebuie să i le plătească. Procesul a fost intentat de acesta la finele lunii martie și zilele trecute Gruia Stoica a primit o decizia favorabilă la Tribunaul București.

Stoica a avut câștig de cauză într-un prim proces ce a avut pe rol desființarea Rolling Stock cerută de CFR Marfă. Solicitarea sa a avut câștig de cauză, iar tribunalul a decis că onorariul avocaților trebuie plătit împreună de CFR Marfă (acționar Rolling Stock) și Rolling Stock.

CFR Marfă ar fi atacat decizia Tribunalului București prin care se respinge dizolvarea asocierii, însă apelul companiei de stat nu a putut fi identificat pe site-ul instanțelor de judecată.

Nemulțumit de decizie, Stoica a acționat din nou în judecată Rolling Stock și CFR Marfă și zilele trecute a obținut din nou câștig de cauză.

„Solutia pe scurt: Admite cererea de îndreptare eroare. Îndreaptă omisiunea vădită strecurată în cuprinsul dispozitivului sentinței civile nr. 1075/30.04.2024, pronunțate în dosarul nr. 24691/3/2022, în sensul că în loc de sintagma „Obligă reclamanta să plătească pârâtei suma de 129.375,89 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.” se va trece „Obligă reclamanta să plătească pârâtei Grup Feroviar Român SA suma de 129.375,89 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat. Îndreptarea se va face pe ambele exemplare ale hotărârii. Fără cale de atac. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 02.04.2025”, arată decizia instanței.

Citește și Companiile lui Gruia Stoica, datoare vândute la ”fiica” CFR Marfă și GFR

GFR a promis CFR Marfă vrabia de pe gard

Un raport al Curții de Conturi din 2021 nota că „obiectul de activitate al societății a fost exploatarea și/sau închirierea de locomotive și vagoane de marfă în cadrul unei asocieri între CFR Marfă – care urma să contribuie la capitalul social cu locomotive și vagoane, GFR și Raiffeisen Bank S.A. – companii care urmau să participe la constituirea capitalului social prin aport în numerar. Inițial, scopul asocierii era repararea și/sau modernizarea disponibilului de material rulant și de tracțiune al CFR Marfă prin intermediul finanțării asigurate de GFR și Raiffeisen Bank S.A., în vederea exploatării și/sau închirierii către terțe părți, în special în exteriorul României. În actul constitutiv nu a fost însă prevăzută clauza de exclusivitate pentru CFR Marfă privind transportul materialului rulant pe teritoriul României.” Compania mixtă a ajuns să folosească grosul vagoanelor sale pentru transportul produselor OMV Petrom, concurență făcută CFR Marfă.

Vrabia de pe gard și dividendele date companiei CFR Marfă

Avantajele preconizate pentru CFR Marfă la momentul elaborării studiului de fezabilitate constau în distribuirea de dividende de către RSCO de minimum cinci milioane de euro/an, ca urmare a profiturilor anuale estimate la 20,85 milioane de euro/an, începând cu anul al doilea de funcționare. Pentru primul an, a fost proiectată derularea integrală a investiției, respectiv repararea întregului parc de material rulant aportat. În perioada 2007-2011, societatea a raportat însă o pierdere cumulată de 40,7 milioane de lei, urmată de un profit cumulat de 16,7 milioane de lei în perioada 2012-2013, nedistribuind dividende în
niciunul dintre ani, pierderea cumulată în perioada 2007-2013 fiind de 24 de milioane de lei.

 



Share