Guvernul a aprobat, în ședința de luni seara, bugetul Metrorex pe 2020, rectificat, însă nu și al CFR SA, care nici măcar nu a figurat pe ordinea de zi.
Palatul Victoria a anunțat luni seara că a fost adoptată Hotărârea de Guvern ”privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2020 al Societăţii de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor”.
În aceeași ședință au mai fost aprobate bugetele pe 2020 ale altor două entități aflate în subordinea MTIC: Societatea Națională de Radiocomunicații S.A., Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Compania Națională Poşta Română.
Nu a fost însă aprobat, nici de această dată, bugetul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Deși figura pe ordinea de zi a ședinței de joia trecută, Guvernul nu a adoptat bugetul CFR SA pe 2020, așa că în fiecare lună compania poate cheltui 1/12 din valoarea bugetului pe anul trecut.
Acum, proiectul nu a figurat nici măcar pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi.
Cheltuielile cu salariile cresc în bugetul Metrorex pe 2020
Cheltuielile cu personalul de la metroul bucureștean vor înregistra în acest an o creștere de aproape 39% față de 2019, reiese din proiectul de BVC Metrorex pe 2020. Nivelul subvenției nu acoperă creșterea de cheltuieli generată de punerea în funcțiune a Magistralei 5, așa că și pierderea se majorează cu 24% comparativ cu nivelul înregistrat anul trecut.
Pentru anul în curs, cheltuielile cu personalul vor atinge valoarea de 777,85 milioane de lei, față de 560,67 milioane de lei, cât fusese suma prevăzută în bugetul rectificat Metrorex pe 2019. Rezultă deci o creștere de 38,75%. ”Majorarea cheltuielilor de natură salarială s-a efectuat ca urmare a necesității angajării eșalonate a 947 de salariați pentru Magistrala 5 și a reîntregirii acestor cheltuieli începând cu 01.11.2019”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor.
În bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020 sunt programate venituri totale cu o creștere, față de realizările anului precedent, cu 250,71%. La rândul lor, cheltuielile totale se majorează cu 254,95%, iar compania are programată o pierdere de 377,89 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 86 milioane de euro.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail