Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, vrea să revină asupra unor exproprieri pentru calea ferată făcute acum șapte ani.
Pe site-ul ministerului a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 456/2017 privind declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes naţional, „Reabilitarea liniei C.F. Frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, Tronsonul 2: km 614 – Gurasada şi Tronsonul 3: Gurasada – Simeria” pentru unităţile administrativ-teritoriale: Zam, Burjuc, Gurasada, Ilia, Brănişca, Veţel, Şoimuş, Deva şi Simeria – judeţul Hunedoara, precum și pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 456/2017.
Modificări apărute
Pentru realizarea acestor exproprieri pentru calea ferată, pe tronsoanele km 614-Gurasada şi Gurasada-Simeria, a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 456/2017. Numai că între timp au apărut mai multe modificări față de situația de la acel moment.
Astfel, după recepționarea de către A.N.C.P.I./O.C.P.I. a documentațiilor cadastrale individuale, anumite date de identificare ale imobilelor supuse exproprierii au suportat modificări, în ceea ce privește suprafața de expropriat, categoria de folosință sau poziționarea intravilan/extravilan. Pentru 343 de imobile au rezultat diferențe din măsurătorile cadastrale și diferențe de categorie de folosință, poziționare intravilan/extravilan. În aceste cazuri a rezultat o diferență în minus de 307.483,19 lei faţă de valoarea de 1.123.311,89 lei consemnată inițial și valoarea de 1.430.795,08 lei, ca urmare a întocmirii noului raport de evaluare.
Totodată, pentru o parte dintre pozițiile cuprinse în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 456/2017, s-a constatat faptul că unele dintre imobile au fost comasate. De asemenea, după realizarea planurilor parcelare şi a documentațiilor cadastrale individuale, mai multe poziții din anexa nr. 2 la HG 456/2017 au fost dezmembrate pe numere cadastrale individuale, rezultând mai multe imobile, urmând a avea mai multe poziții.
În alte situații, ca urmare a întocmirii şi avizării planurilor parcelare și a documentațiilor cadastrale individuale au fost identificate imobile noi, pentru care este necesar a se declanșa procedura de expropriere (35 de imobile pe teritoriul localității Simeria, județul Hunedoara, și trei imobile pe teritoriul localității Zam, județul Hunedoara).
În altă ordine de idei, pe unul dintre terenurile deja expropriate au fost identificate construcții și/sau împrejmuiri care la momentul declanșării procedurii de expropriere nu au fost identificate. După întocmirea şi avizarea planurilor parcelare imobilele au dobândit localizare certă întrucât s-a folosit folosit sistemul de proiecţie naţional STEREO 70 care reprezintă o proiecţie cartografică a unei proprietăţi în plan şi serveşte la determinarea limitelor acesteia. Ca urmare a întocmirii planurilor parcelare imobilele aflate sub coridorul de expropriere au dobândit o nouă poziţionare sub coridor, rezultând suprafeţe expropriate mai mici sau mai mari şi afectarea unor construcţii care iniţial nu făceau obiectul exproprierii.
Nu în ultimul rând, ca urmare a întocmirii documentațiilor cadastrale la unele dintre imobile cuprinse în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 456/2017, au rezultat și modificări ale numelui și/sau proprietarilor. Mai pe românește, unii proprietari din 2017 au murit sau au vândut terenurile.
În concluzie, suma totală necesară a fi asigurată prin prezentul proiect de act normativ este de 1.770.161,05 lei.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail