Site logo
4 mai 2023

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestațiile formulate de omul de afaceri Cristian Burci și alții privind legalitatea cercetării lor și trimiterea lor în judecată în dosarul devalizarea ROMVAG Caracal, soldat cu pagube produse sectorului public de peste 160 de milioane de lei.

Decizia disponibilă aici și pronunțată recent de ICCJ respinge ca nefondate „contestaţiile formulate de contestatorii inculpaţi Burci Cristian Ionel, Turcu Denisa, Gheocov Clara Clementina, Stancu Vilson, Drinceanu Alin Cătălin şi Radu Elena împotriva încheierii F/CP din şedinţa camerei de consiliu din data de 27 ianuarie 2023, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală în dosarul nr. 2637/2/2022/a1”.

Citește despre vizita recentă făcută de către ministrul Transporturilor la Astra Rail Caracal (fosta ROMVAG). Sorin Grindeanu printre vagoane alături de un inculpat pentru corupție. „E prietenul meu”

Statul îi plătește avocați lui Burci

Aceeași decizie ia act de retragerea contestaţiei formulate de contestatorul inculpat Thomas Manns (antreprenor german) împotriva aceleiaşi încheieri. „Obligă contestatorii inculpaţi Burci Cristian Ionel, Turcu Denisa, Gheocov Clara Clementina, Stancu Vilson, Drinceanu Alin Cătălin şi Radu Elena la plata sumei de câte 400 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Obligă contestatorul inculpat Thomas Manns la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul inculpat Burci Cristian Ionel până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 151 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”.

Reamintim că anterior, în luna ianuarie 2023 Curtea de Apel București a decis respingerea cererilor şi excepţiilor invocate de inculpatul Cristian Burci (alături de alții) „cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”. Curtea a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate la data de 16.03.2022 în dosarul de urmărire penală nr. 3846/D/P/2019, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Aceeași decizie a dispus începerea judecății cu privire la inculpatul Burci Cristian Ionel și alții, mai puțin cunoscuți public.

De ce a fost trimis Burci în judecată

Omul de afaceri Cristian Burci a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT – Structura Centrală, în dosarul privind devalizarea ROMVAG Caracal.

În acest dosar, în anul 2016, pe averea sa a fost pus sechestru. Între timp, dosarul a fost preluat de DIICOT – Structura Centrală şi trimis în judecată.

Procurorii anti-mafie spun că, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăți comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, au fost înființate sau preluate, direct sau prin interpuși, mai multe societăți comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România, între care și fabrica de vagoane Romvag Caracal.

„În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat că, începând cu anul 2006, prin intermediul societății comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracțională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal și de a o lipsi de lichiditățile necesare desfășurării activităților curente. Această modalitate de a acționa a reprezentat o la nivelul societății de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administrație/conducerii executive a societății intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată și în ceea ce privește alte două societăți comerciale cu sediul în România cu tradiție în producția de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată)”, se arăta în comunicatul de presă dat publicității de DIICOT.

Suveica lui Burci

În intervalul ianuarie 2006 – octombrie 2012, prin intermediul Consiliului de Administrație, ale cărui decizii erau controlate de către unul dintre inculpați, reprezentant al acționarului majoritar, cu sediul în Luxemburg, au fost efectuate mai multe operațiuni ce au redus drastic disponibilitățile bănești și patrimoniul Romvag.

În primul rând, au fost efectuate operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentând capitalul de lucru al societății:

– acordarea și plata de împrumuturi/consultanță cu caracter fraudulos fie către firme intra-grup, fie către alte firme pe care unul dintre inculpați le controla în fapt;

– încheierea și derularea unui contract de fabricație cu o firmă intra-grup (prin care producția societății din Caracal, deși în fapt era livrată beneficiarilor din Europa, era facturată scriptic către societatea din cadrul holdingului, fiind achitată doar parțial producătorului contravaloarea mărfurilor livrate);

– angajarea împreună cu ceilalți doi producători de vagoane intra-grup în contractarea, în condiții defavorabile, a unui credit bancar sindicalizat în valoare totală de 100.000.000 de euro (din care a fost utilizată suma de 96.000.000 de euro și prin care, practic, s-au refinanțat vechile credite) cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute (societatea din Caracal garantând cu întreg patrimoniul, atât cu propriul credit, cât și cu creditele celorlalți doi producători).

De asemenea, s-a făcut transferul subevaluat al activelor societății din Caracal către o societate comercială terță, realizat prin:

– declanșarea și determinarea derulării procedurii de insolvență a societății comerciale din Caracal (în conivență cu reprezentanții lichidatorului judiciar) fără luarea în considerare a recuperării creanțelor pe care societatea din Caracal le avea de încasat de la firmele din holdingul cu sediul în Luxemburg, fapt ce a condus la vânzarea subevaluată a activelor (patrimoniului) către o terță societate.

În acest fel, producătorul de vagoane din Caracal a fost prejudiciat cu suma totală de 161,62 milioane de lei, precizează procurorii.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share