
În ceasul al 12-lea, statul încearcă să salveze Trenul Regal și alte vagoane și locomotive de epocă


Pe ultima sută de metri, statul român, prin Ministerul Transporturilor, încearcă să salveze Trenul Regal, Trenul Moldovița, Trenul Călugăreni, Trenul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Trenul Nostalgia ș.i Trenul Dracula. În total, este vorba de 23 de vagoane de patrimoniu, care acum se află în proprietatea Societății Feroviare de Turism, aflată în faliment de șase ani și jumătate. Acestora li se adaugă 15 locomotive de epocă.
Pe site-ul ministerului a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind autorizarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a accepta o donație cu sarcini în favoarea statului român.
Este vorba de material rulant (vagoane de cale ferată) clasat în categoria „Tezaur” prin două Ordine ale ministrului Culturii, din 2000 și 2015, care sunt evaluate, conform donatorului (Societatea Feroviară de Turism SFT-CFR SA), la suma de 22.840.486 lei. Evident, în acest caz relevantă nu este valoarea contabilă, ci cea istorică, a acestor vagoane, așa cum se menționează și în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
În același document se precizează faptul că în structura Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară – CENAFER funcționează Direcția Muzeistică și Documentare Feroviară, ce gestionează Colecția Publică de Istorie Feroviară Românească, continuatoare a Muzeului CFR. În patrimoniul colecției se află 37 de locomotive cu abur, în prezent aflate în diverse depouri din țară, precum și numeroase alte exponate expuse la sediul său din Calea Griviței nr. 193 din București.
Trenul Regal va ajunge la viitorul Muzeu CFR
”Ministerul Transporturilor și Infrastructurii intenționează să înființeze un Muzeu al Căilor Ferate Române, o instituție cu personalitate juridică, ce va prelua și actuala Colecție Publică de Istorie Feroviară Românească cu tot patrimoniul său, și va avea drept scop promovarea istoriei feroviare, organizarea de manifestări culturale specifice (expoziții, seminarii, publicarea de materiale documentare) și efectuarea cercetării istorice în domeniul transportului pe șine”, scriu inițiatorii proiectului de act normativ. Precizarea noastră este că demersurile pentru a fi înființat un Muzeu al Căilor Ferate Române, pe modelul celor din statele europene, s-au împotmolit în orgolii mărunte și interese meschine. Dar asupra acestui subiect vom reveni pe larg în perioada următoare.
Revenind la subiectul vagoanelor și locomotivelor de epocă, în Nota de fundamentare se arată faptul că, în acest sens, a fost analizată posibilitatea efectuării unei donații din partea Societății Feroviare de Turism SFT-CFR SA., având ca beneficiar Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. ”Bunurile vor fi incluse în domeniul public al statului, iar ulterior vor fi date în administrare Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară – Direcția Muzeistică și Documentare Feroviară, urmând ca după înființarea noului Muzeu al Căilor Ferate Române, să fie trecute în administrarea sa”, se mai menționează în document.
Lista vagoanelor și a locomotivelor ce vor fi donate poate fi consultată în tabelele alăturate.
Societatea Feroviară de Turism, în faliment din 2018
Acest demers, făcut în ceasul al 12-lea, are ca scop salavarea de la vânzarea la licitație a vagoanelor și locomotivelor de epocă.
Înființată la data de 17 decembrie 2003, Societatea Feroviară de Turism a intrat mai întâi în insolvență, în 2013, iar cinci ani mai târziu – în faliment. Potrivit Termene.ro, anul trecut, societatea a înregistrat o pierdere de 907.350 de lei. De altfel, SFT-CFR SA a avut pierderi în aproape fiecare an din 2009 încoace, cea mai mare fiind contabilizată în anul 2019 – 25.559.159 de lei. Singurul an cu profit (7.357.931 de lei) a fost 2022. Și numărul de angajați s-a redus vertiginos în perioada analizată: de la 156 de salariați în 2009, acum societatea de stat mai are doar trei.
Scandalurile de corupție de la SFT
SFT a fost de-a lungul timpului implicată în mai multe scandaluri de corupție. Cel mai mediatizat a fost cel al înstrăinării Hotelului Astoria de lângă Gara de Nord din București. Foștii directori ai SFT Luminița Gliga (nepoata fostului lider PNL Teodor ”Tase” Atanasiu) și Aurelian Udor au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzați că ar fi produs un prejudiciu de aproape 2,7 milioane de euro. Asta după ce, prin procedură de executare silită pentru neplata unei sume de aproape 200.000 de lei unei firme de avocatură, Hotelul Astoria din București a fost scos la licitație și vândut unei alte firme, cu nouă milioane de lei, în condițiile în care valoarea reală a imobilului ar fi fost de 16 milioane de lei.
Apoi, în 2022, Club Feroviar a dezvăluit faptul că Complexul Astoria Snagov, cândva cununa de mărgăritar a CFR, a fost înstrăinat pe o sumă ridicolă. Terenul, care valorează sute de milioane de euro, a ajuns în ”ograda” unui fost director de la corpul de control al ANAF din vremea lui Sorin Blejnar.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail