Site logo
4 iunie 2022
În ultimul an în care se pot folosi fondurile nerambursabile pe politica de coeziune România a folosit de la Comisia Europeană doar 49% din fonduri, ceea ce înseamnă că miliarde de euro riscă să rămână necheltuiți. Ministrul Grindeanu cere Comisiei Europene să prelungească cu un an termenul de utilizare a fondurilor.
Detalii au fost oferite joi de ministrul Transporturilor, într-o postare pe Facebook.
„România solicită Comisiei Europene alocări suplimentare de fonduri pentru a gestiona creșterile de prețuri ce pot afecta proiectele de infrastructură! Într-un demers comun cu alte 8 state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia), am semnat astăzi o Declarație privind acțiunile la nivel european pentru finalizarea investițiilor în infrastructură.
Vrem astfel să fie acordate fonduri suplimentare pentru a evita neîndeplinirea obiectivelor asumate în contractele semnate și rezilierea contractelor, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție”, a scris el.
Motivul este explicat de abia acum. „Mai exact, ne dorim sprijinul Comisiei Europene prin extinderea perioadei de eligibilitate pentru fondurile de coeziune până în 2024, pe modelul fondurilor gestionate de către DG MOVE.
Extindere solicitată vizează obiectivul global de finalizare a rețelei TEN-T în termen și menținerea finanțării europene pentru proiectele contractate în curs de implementare sau planificate.
Astfel, evităm un blocaj al proiectelor de infrastructură mare din Uniunea Europeană din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție sau de lipsa/ întârzirea furnizării acestora”, spune ministrul.

Doar 50% cheltuiți

De ce vrea România încă un an pentru absorbția fondurilor? Pentru că până acum rata absorbției efective pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) este sub 50% mai precis la 49,05% (ultimele date din 2 mai, vezi tabel). Aceasta înseamnă că România a primit până acum 4,58 miliarde euro și că riscă să piardă o sumă egală dacă aceasta nu este cheltuită până la finele anului.
Perioada de alocare este 2014-2020 însă consumarea banilor poate avea loc pe regula n+3 până în 2023.
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share