Site logo
Lege pentru metrou, inclusiv cel din Cluj
5 iunie 2024

Lege pentru metrou. Ministerul Transporturilor propune modificarea legislației privind funcționarea metroului, în condițiile în care actuala legislație este scrisă doar pentru funcționarea metroului din Capitală.

Ministerul Transporturilor prezintă aici proiectul unei noi prevederi care să reglementeze funcționarea metroului în condițiile în care Bucureștiul nu va mai fi singurul oraș din România care să dețină o rețea de metrou.

”Pentru asigurarea unui cadru general de reglementare a acestui tip de serviciu public la nivelul întregii țări, care să aibă în vedere atât dezvoltarea durabilă a unei capitale europene, cât și extinderea transportului de călători cu metroul la nivelul altor zone din țară (municipiul Cluj), este necesar un act normativ care să confere o reglementare unitară a transportului de călători cu metroul, indiferent de locul de desfășurare a activității sau denumirea operatorului de transport cu metroul”, spune proiectul.

Lege pentru metrou

Capitolele din proiectul de lege vor defini:

  • termenii de specialitate specifici (operator de serviciu public, operator de transport cu metroul, obligație de serviciu public, compensație de serviciu public, atribuire directă, contract de servicii publice, transport public de călători, drept exclusiv);
  • autoritatea de stat în domeniul transportului cu metroul;
  • infrastructura de metrou şi asigurarea funcţionării acesteia;
  • venituri proprii și cheltuieli ale operatorului de transport cu metroul.

 

Knorr Bremse

„Prin adoptarea acestui act normativ se asigură și transpunerea în legislația specifică aplicabilă acestui tip de serviciu public a recomandărilor formulate de Consiliul Concurenței prin Avizul nr. 2384/19.02.2020 acordat la încheierea Contractului de Servicii Publice pe perioada 2020-2024 în sensul că este necesară elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze transportul de călători cu metroul, fără particularizare pentru Metrorex”, spun autorii.

Legea pentru organizarea activității de transport cu metroul urmărește și armonizarea aspectelor legale specifice acestui domeniu și transpunerea lor într-un act normativ care să se adreseze și transportului de călători cu metroul aflat în coordonarea autorităților locale din alte regiuni ale țării care vor beneficia de acest tip de serviciu public.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share