Site logo

Licitații aranjate de deratizare și dezinsecție la Brașov

16 iulie 2024

Licitații aranjate de deratizare și dezinsecție la Brașov. Aceasta sugerează un control al Curții de Conturi realizat la Regionala CFR Brașov, privind perioada 2021-2023, anterioară celei a actualei conduceri a Regionalei.

Auditul Curții de Conturi la Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov și, implicit Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA București, a documentat efectiv schema unei achiziții directe ilegale, cu dedicație pentru firma contractată, potrivit publicației national.ro.

Cu toate acestea, singura sancțiune dată de Curte a fost de 5.000 de lei, probabil pe CFR, nu pe persoană fizică, o sumă care, practic, încurajează devalizarea banilor publici.

Curtea de Conturi a desfășurat un audit de conformitate la Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov și, implicit, Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA București,  privind evaluarea modului în care au fost respectate reglementările legale în activitatea financiară și în administrarea patrimoniului, în perioada 2021-2023, transmite national.ro. Cea mai stupefiantă neregulă descoperită a fost nerespectarea prevederilor legale la estimarea valorii achiziției sectoriale și la alegerea modalității de atribuire a contractului sectorial având ca obiect prestarea serviciilor de deratizare și dezinsecție pe raza pe activitate a SRCF Brașov. Astfel, inspectorii au descoperit că SRCF a întocmit mai întâi caietul de sarcini și ulterior referatul de necesitate, iar valoarea estimată a serviciilor era fix cea dintr-o ofertă depusă înaintea demarării procedurilor de achiziție. Ca să evite licitația, serviciile s-au împărțit în două loturi, unul de dezinsecție, altul de deratizare, astfel că s-a mers, ilegal, pe achiziție directă, cu dedicație, bineînțeles. ”Din examinarea documentelor cuprinse în dosarele achizițiilor având ca obiect servicii de deratizare, respectiv servicii de dezinsecție (referate de necesitate, caiet de sarcini, ofertă participant la achiziție, extrase din catalogul electronic, contracte de achiziție) s-au constatat următoarele aspecte: caietul de sarcini pentru achiziționarea serviciilor de deratizare și dezinsecție în stațiile CF, unitățile și subunitățile CF de pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Brașov, aferente județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, s-a întocmit anterior (27.04.2023) referatelor de necesitate, iar pentru fiecare serviciu s-a întocmit un referat de necesitate cu aceeași dată (25.05.2023) în care s-a estimat valoarea celor două achiziții, respectiv achiziția serviciului de dezinsecție pe raza SRCF Brașov în valoare estimată de 251.643 lei fără TVA, și achiziția serviciului de deratizare pe raza SRCF Brașov în valoare estimată de 116.768 lei fără TVA”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Raportul Curții de Conturi e disponibil aici

Stupoare la control

Totodată, inspectorii Curții de Conturi au depistat că la baza estimării valorii achizițiilor a stat oferta depusă de un singur operator economic, anterior întocmirii tuturor documentelor de demarare a procedurilor de achiziție, respectiv în data de 18.01.2023. Pentru ambele servicii s-a procedat la achiziția directă inițiată din catalogul electronic la aceeași dată, finalizate prin încheierea în data de 03.07.2023 a contractelor de achiziție cu operatorul economic care a depus oferta. Echipa de audit a constatat, din analiza succesiunii etapelor procesului de achiziție, că nu au fost respectate prevederile legislației privind achizițiile sectoriale, fapt ce a condus la utilizarea fără bază legală a achiziției directe prin divizarea valorii acesteia pe cele două servicii, fără a se avea în vedere că obiectul achiziției sectoriale se pune în corespondență cu codul/codurile CPV care îl descriu cât mai exact.

Publicitate

”Valoarea totală estimată a achiziției ce răspundea necesității privind prestarea serviciilor de deratizare și dezinsecție s-a cifrat la nivelul sumei de 368.411 lei fără TVA (suma de 251.643 lei reprezintă servicii de dezinsecție și suma de 116.768 lei reprezintă servicii de deratizare), valoare care a depășit pragul valoric prevăzut pentru achiziția directă de servicii la art. 12 alin. (4) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare (270.120 lei fără TVA)”, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.

Amendă și atât

Fapta constatată constituie contravenție prevăzută la art. 245 alin.(2) lit. b) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare, entitatea fiind sancționată cu amendă în sumă de 5.000 lei, potrivit Procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 1 din data de 15.04.2024. În plus, Curtea de Conturi a recomandat doar revizuirea procedurilor operaționale care vizează procesele de achiziții publice cu cerințele legislative referitoare la planificarea achizițiilor și diseminarea către persoanele cu atribuții în acest domeniu, astfel încât să se asigure cuprinderea tuturor achizițiilor în programul anual al achizițiilor publice pe baza documentelor întocmite de compartimentele de specialitate și la valoarea estimată prin punerea în corespondență a obiectului achiziției cu codul/codurile CPV care îl descriu cât mai exact, relevantă în acest context fiind activitatea ce caracterizează scopul principal al contractului, condiție esențială în alegerea procedurii de achiziție, pentru asigurarea respectării principiilor transparenței și al tratamentului egal în procesul de atribuire a contractelor de achiziție publică sectorială.

Share